Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

RUG-studenten gaan racen op waterstof, deelnemers gezocht!

17 maart 2023

Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kunnen zich nu aanmelden voor een waterstofrace. Na het succes van Top Dutch Solar Racing initiëren twee oud-teamleden, Alje Zwijghuizen en Calvin Beijering, een waterstof-studententeam. Het opkomende “waterstof-raceteam van het Noorden” gaat de strijd aan met internationale topteams gedurende de Shell Eco-marathon. Het opkomende team draagt bij aan het ecosysteem van innovatie en ontwikkeling in het Noorden van Nederland en zet daarmee de gehele regio op de kaart.

Tijd voor een waterstof raceteam in het Noorden

Het Noorden van Nederland is de eerste regio in Europa die subsidie krijgt om te transformeren tot een “hydrogen valley.” Ook is Groningen onlangs geprofileerd als de waterstofhoofdstad van Europa. “We staan aan het begin van een nieuwe richting voor Noord-Nederland. Waar aardgas eerst de primaire energiebron was, verschuift het nu naar duurzame oplossingen,” aldus Zwijghuizen uit Groningen. “Nu is het perfecte moment om een waterstof-raceteam op te richten in de waterstofhoofdstad van Europa!”

Het waterstof race team en de race

Het “waterstof-raceteam van het Noorden” gaat bestaan uit 20-25 studenten van verschillende disciplines, variërend van communicatie tot aan techniek. Beijering: “deelnemende studenten doen op intrinsieke motivatie mee aan het project en gaan zichzelf in sneltreinvaart ontwikkelen op zowel professioneel als persoonlijk niveau.”

Het nieuwe waterstofteam kiest voor een interdisciplinaire aanpak. “We hebben gezien dat de combinatie van mbo-, hbo- en wo-studenten heel erg goed werkt. Een combinatie van denkers en doeners is in onze ogen optimaal.” aldus Beijering. Het aankomende team is op dit moment op zoek naar enthousiaste studenten van de Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort, Alfa College & ROC Friese Poort. Daarnaast lopen er meerdere gesprekken om de andere kennisinstituten in Noord Nederland ook bij de studententeams te betrekken. Het aankomende waterstofteam richt haar pijlen op de Shell Eco-marathon in 2025. Zij gaat meedoen aan de urban concep-klasse van de competitie.

Dit is nog maar het begin

“Het opzetten van een waterstofteam is nog maar het begin van onze plannen,” zegt Zwijghuizen. “Wij zien de studententeams echt als katalysator voor regionale ontwikkeling. Overheidsinstellingen, bedrijven en onderwijsinstellingen komen er allemaal samen en werken collectief aan grote maatschappelijke problemen. Van die kruisbestuiving van kennis en middelen moeten we volop gebruik maken.”

Over de Shell Eco-marathon

De Shell Eco-marathon voor waterstof is een van de categorieën binnen de Shell Eco-marathon competitie. Daarnaast zijn er ook twee verschillende klasses voor waterstof: prototype en urban concept. In deze categorie draait alles om het ontwerpen, bouwen en optimaliseren van waterstofauto's die zo efficiënt mogelijk moeten rijden.

De teams die deelnemen aan de Shell Eco-marathon voor waterstof moeten een voertuig ontwerpen en bouwen dat door een waterstof-brandstofcel van energie wordt voorzien. Het doel is om zo min mogelijk waterstof te verbruiken over een vaste afstand van 16.8 km. Het team met de meest efficiënte waterstofauto wint de competitie.

De data van de Shell Eco-marathon competitie verschillen per regio en per jaar. Over het algemeen vinden de competities plaats tussen maart en juli. De data kunnen echter van jaar tot jaar verschillen en het is daarom raadzaam om de officiële website van Shell Eco-marathon te raadplegen voor de meest recente informatie over de data van de competities.

decoratieve afbeelding
Laatst gewijzigd:21 augustus 2023 11:37

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...