Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Vici-beurzen voor drie RUG-onderzoekers

15 maart 2022

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie onderzoekers van de RUG een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro toegekend. Prof. dr. Jan-Willem Romeijn, prof. dr. Steven Hoekstra en prof. dr. Karina Caputi kunnen hiermee gedurende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoek opbouwen.

Jan-Willem Romeijn
Jan-Willem Romeijn

Jan-Willem Romeijn

Het onderzoek waarvoor prof. dr. Romeijn 1.5 miljoen euro krijgt toegekend, heet 'Goudkoorts in de data-mijn.' Psychiatrie en psychologie maken steeds meer gebruik van data science methoden. In dit project worden deze methoden aan de hand van wetenschapsfilosofische inzichten onderzocht. Uniek aan het onderzoek is dat het een wiskundig begrip van de methoden koppelt aan kennis van een wetenschappelijke context waarin deze methoden worden toegepast, de psychopathologie. Daarmee wordt het gebruik van de methoden verhelderd, zodat die in de praktijk van het laboratorium en de kliniek betrouwbaarder worden en beter te verantwoorden zijn. Het resultaat is een praktijk-georiënteerde en wiskundig precieze epistemologie voor data science methoden, waarmee het wetenschappelijke gebruik van deze methoden wordt verbeterd.

Steven Hoekstra
Steven Hoekstra

Steven Hoekstra

Het onderzoek van prof. dr. Hoekstra is genaamd 'Met gevangen moleculen op zoek naar ontbrekende antimaterie.' Het Standaardmodel van de deeltjesfysica heeft een probleem: het kan niet verklaren hoe wij (en alle andere materie om ons heen) voortgekomen zijn uit de oerknal. Met een sterk afgekoeld en in elektrische velden vastgehouden wolkje moleculen testen onderzoekers het model beter dan ooit.
Lees ook dit recente artikel: Moleculen stilzetten om nieuwe natuurkunde te ontdekken

Karina Caputi
Karina Caputi

Karina Caputi

Het onderzoeksproject van prof. dr. Caputi heeft de naam 'De Eerste Stappen van Sterrenstelsels' gekregen. Al vele jaren onderzoeken sterrenkundigen de sterrenstelsels, maar hun ontstaan en groei na de oerknal blijven grotendeels onbekend. Dit project zal het begin van de evolutie van sterrenstelsels onderzoeken zoals dat nog nooit eerder mogelijk was, met de grootste ruimtetelescoop ooit gemaakt: de James Webb Space Telescope.

Over Vici

Vici is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers die vrij zijn hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. De Vici-financiering maakt samen met de Veni- en Vidi-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). De Vici is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die met succes hebben aangetoond een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. De financiering biedt de onderzoeker de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie.

In totaal zijn er 22 vooraanstaande wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Sociale Geesteswetenschappen (SGW) die een Vici-financiering ontvangen. Eerder zijn de toekenningen van Toegepaste en Technische wetenschappen (TTW) en Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw) al bekend gemaakt, waarbij Prof. dr. Marcel van Vugt en prof. dr. Gerard Koppelman een Vici-financiering mochten ontvangen. Lees hier meer over hun onderzoeksprojecten.

Laatst gewijzigd:15 maart 2022 13:17
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...