Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Young Academy Groningen viert vijfjarig bestaan

19 april 2022

Recent vierde de Young Academy Groningen (YAG) haar eerste lustrum. Sinds de oprichting in 2016 heeft de Young Academy Groningen zich razendsnel ontwikkeld tot een drijvende kracht achter interdisciplinair onderzoek en samenwerking met het noordelijke publiek. Vandaag de dag is de YAG binnen de RUG ook een onmisbaar platform voor beleidsvernieuwing om de positie van wetenschappers aan het begin van of halverwege hun loopbaan te versterken. Het lustrumprogramma liet zien hoe de Young Academy deze groep mensen op een creatieve en positieve manier een stem weet te geven.

Vanwege corona iets later dan de bedoeling was, zat de sfeer er in de aula van het Academiegebouw goed in. YAG-leden, alumni, leden van het College van Bestuur en de faculteitsbesturen, interdisciplinaire promovendi die worden begeleid door YAG-leden, partners en vrienden keken samen terug op YAG-activiteiten uit de afgelopen vijf jaar én vooruit naar de ambities van de toekomst.

YAG

Prestaties

De Young Academy Groningen is een netwerk van getalenteerde en betrokken beginnende en mid-career wetenschappers van alle faculteiten binnen de Rijksuniversiteit Groningen. In de eerste vijf jaar sinds haar oprichting heeft de YAG zich ontwikkeld tot een plek waar wetenschappers elkaar kunnen ontmoeten, ideeën kunnen uitwisselen en nieuwe dingen kunnen uitproberen – en dat alles in een sfeer zonder concurrentie en hiërarchie.

De YAG organiseert geregeld lunchbijeenkomsten voor jonge onderzoekers over onderwerpen als mentoring en de balans tussen werk en privé. Verder is de YAG ook een discussiepartner voor het College van Bestuur, waarbij de leden het perspectief van de jonge wetenschapper vertegenwoordigen. Leden van de YAG helpen bij het ontwikkelen van de RUG-strategie voor het realiseren van 'open science' en het implementeren van praktijken ter bevordering van bredere erkenning en waardering van wetenschappelijk werk.

De YAG heeft ook bijdragen geleverd aan zeer zichtbare, grootschalige lokale publieksevenementen, zoals het bezoek van de Koning aan Groningen in 2018 en Noorderzon in 2019. Met deze activiteiten slaat de Young Academy Groningen niet alleen bruggen tussen universiteit en maatschappij, maar traint ze ook jonge onderzoekers in het verspreiden van hun werk onder een niet-wetenschappelijk publiek. Ook hebben leden van de YAG een boek over de wetenschappelijke waarheid achter bekende spreekwoorden gepubliceerd, dat populair blijkt onder een breed lezerspubliek.

Universiteit zonder schaamte

De YAG zet zich in voor goede en veilige werkomstandigheden voor jonge onderzoekers. Als onderdeel van deze missie vertelde keynotespreker Aukje Nauta, hoogleraar Organisatiepsychologie aan de Universiteit Leiden, over de invloed van schaamte op het werk. Samen met het publiek onderzocht Prof. Nauta hoe gevoelens van schaamte onnodige negatieve emoties oproepen. Vertellen waar je je voor schaamt, kan bevrijdend en productief werken. Deze ideeën over schaamte zijn in lijn met een aflevering in de podcast van de Young Academy Groningen over successen en mislukkingen in de wetenschap, waarin twee succesvolle hoogleraren aan de RUG in gesprek gaan over de waarde van 'mislukkingen' in de wetenschap.

Blik op de toekomst

De Young Academy Groningen blijft een inclusieve omgeving bieden voor jonge leden van de academische gemeenschap. De YAG wil haar rol als agendazetter op het gebied van goede en veilige werkomstandigheden voortzetten, nieuwe maatschappelijke initiatieven ontplooien en zich inzetten voor interdisciplinair onderwijs en onderzoek.

Agenda van aankomende evenementen

  • YAG-workshop (in samenwerking met de RUG Scholierenacademie): Ontwikkeling van maatschappelijke activiteiten voor een jong publiek (kinderen). 21 april.
  • University of Noorderzon 2022: wetenschapsmarkt voor kinderen en avondlezingen

Doe mee en blijf op de hoogte!

Melden je aan bij het RUG Early Career Researchers Network
E-mail: youngacademy@rug.nl
Twitter: @YAGroningen

Laatst gewijzigd:09 juni 2023 16:08
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...