Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Paarse Vrijdag: een fijne en veilige universiteit voor iedereen

06 december 2021

Op 10 december kleurt de universiteit paars. Door op deze vrijdag in het paars gekleed te gaan, kunnen wij laten zien dat iedereen aan de RUG geaccepteerd wordt, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit, of -expressie. We vragen hiermee aandacht voor onze LHBTQIA+ gemeenschap, en haar diversiteit die onze universiteit en de samenleving rijker maakt. Wij vragen iedereen die dit onderschrijft die dag in het paars gekleed te gaan of tijdens de online gesprekken een passende achtergrond te selecteren.

Veilig universitair klimaat

Om jezelf te kunnen en durven zijn is een veilig universitair klimaat voor studenten én medewerkers nodig. De RUG is een lerende organisatie, ook op het gebied van diversiteit en inclusie. Wij voeren een zero tolerance beleid ten aanzien van ongewenst gedrag, maar we weten dat dit niet alle discriminatie op de universiteit voorkomt. Het is belangrijk dat we naar elkaar luisteren, van elkaar leren en ervoor zorgen dat we adequaat reageren als we horen van discriminerende behandeling.

Diversity & Inclusion Bureau

Daarom werken we hard aan een goed functionerend Diversity & Inclusion Bureau, samen met een diverse adviescommissie, verschillende werkgroepen en met nauwe betrokkenheid van de Universiteitsraad en de universitaire gemeenschap. Nog altijd komt het voor dat LHBTQIA+-personen op de universiteit gediscrimineerd of onheus bejegend worden. Voor en door de LHBTQIA+-gemeenschap wordt binnenkort een universiteitsbrede werkgroep opgericht, die het D&I-bureau zal adviseren. We houden jullie allemaal op de hoogte en kijken uit naar verdere samenwerking met de LHBTQIA+-community binnen de RUG.

Deel je negatieve ervaringen

Het is belangrijk dat je negatieve ervaringen deelt, met iemand die je vertrouwt. Dit kan een medestudent zijn, een docent of studieadviseur, een collega, een leidinggevende, of hr-adviseur. Denk je na over een eventuele melding, twijfel je hierover, of wil je een melding doen, dan kan de vertrouwenspersoon je verder helpen. Wil je praten met een professional, dan kan je ook terecht bij de studentenpsychologen of de bedrijfsmaatschappelijk werker.

Ganymedes

Speciaal voor LHBTQ+-studenten is er Ganymedes, de vereniging die het hele jaar door paars kleurt. Deze studentenvereniging zet zich in voor acceptatie en gelijkheid voor iedereen binnen de LHBTQ+ community, en biedt daarnaast natuurlijk een gezonde dosis gezelligheid. Met meer dan 130 leden (van binnen én buiten Nederland) vind je hier altijd wel iemand voor een goed gesprek of juist een gezellig drankje! Ganymedes organiseert twee maandelijkse activiteiten en wekelijkse borrels. Daarnaast heeft de vereniging drie vertrouwenspersonen, bij wie je met van alles terecht kan. Activiteiten van deze vereniging zijn open voor iedereen, dus kom gerust langs – hier vind je die fijne plek waar je naar op zoek was.

Naast Ganymedes verwijzen we graag naar The Groningen Feminist Network en Queer Pride Groningen.

Google Meet-achtergrond kleurt paars

Google Meet biedt de optie om eigen foto’s te gebruiken als achtergrond. Download onderstaande afbeelding om te laten zien dat iedereen aan de RUG geaccepteerd wordt, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit, of -expressie.

Hoe je dat moet doen:

  • Open een Google Meet-venster via meet.google.com of een directe uitnodigingslink
  • Klink rechtsonder in het scherm op het poppetje
  • Kies een eigen afbeelding door op het plusje te klikken
  • Upload de gewenste foto
  • Stel de achtergrond in die je wilt gebruiken
  • Ben je al aanwezig in een gesprek, klik dan in het venster op de drie puntjes rechtsonder en klik vervolgens op ‘achtergrond wijzigen’


Paarse vrijdag-1

Paarse vrijdag-2


Gerry Wakker, Chief Diversity & Inclusion Officer
Contact: diversity rug.nl
Voor meer informatie over Diversiteit en Inclusie bij de RUG, zie webpagina’s Diversiteit en Inclusie.

[aarse
Laatst gewijzigd:15 december 2022 13:52
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...