Eerste baby in Lifelines NEXT-onderzoek geboren
Het UMCG volgt, in samenwerking met Lifelines, de komende jaren in het Lifelines NEXT-onderzoek 1.500 zwangere vrouwen en hun kind tijdens en na de zwangerschap. Op 25 januari 2017 is binnen dit onderzoek de eerste baby geboren: Olaf. Niet alleen een bijzondere gebeurtenis voor de ouders en grote broer, maar ook voor alle betrokkenen bij Lifelines NEXT.
Olaf is een blakende en blozende baby van nog geen twee weken oud. En de eerste baby in het Lifelines NEXT-onderzoek die wordt gevolgd tot het moment dat hij 1 jaar oud is. Zijn moeder Eva besloot deel te nemen aan Lifelines NEXT, om zo een bijdrage te leveren aan het vergroten van de kennis over het begin van het leven in relatie tot gezond ouder worden.
"Vanuit mijn eigen achtergrond in de biologie weet ik hoe weinig er nog bekend is over welke factoren tijdens en vlak na de zwangerschap een rol kunnen spelen bij de gezondheid van je kindje. Daarom wilde ik zelf zo graag mee doen. Ik hoop dat nog veel zwangere Lifelines-deelnemers de stap gaan zetten om mee te doen aan NEXT”, zegt Eva, moeder van de pasgeboren Olaf.
Lifelines NEXT
Lifelines NEXT is een onderzoek van de afdelingen Verloskunde, Kindergeneeskunde en Genetica van het UMCG in samenwerking met Lifelines. Het onderzoek is op 1 oktober 2016 gestart en volgt de komende twee jaar 1.500 zwangere Lifelines-deelnemers en hun toekomstige kinderen vanaf de derde maand van de zwangerschap tot 1 jaar na de geboorte. Doel van het onderzoek is een verklaring te vinden waarom de ene mens in de loop van zijn leven een chronische ziekte krijgt en de andere niet. Wetenschappers van het UMCG gaan binnen Lifelines NEXT op zoek naar oorzaken die in het begin van het leven liggen.
Moeder en kind worden gevolgd door biomateriaal (o.a. bloed, ontlasting en moedermelk) te verzamelen en vragenlijsten in te vullen over o.a. de leefsituatie, gezondheid, leefstijl, voeding en moeder-kind relatie. Over de moeder en de rest van de familie is daarnaast al veel informatie bekend in Lifelines. Binnen Lifelines NEXT wordt gewerkt met vernieuwende methodes, zoals draagbare meetapparaatjes.
Deelname
Alle verloskundigen en gynaecologen in Drenthe, Friesland en Groningen werken mee aan Lifelines NEXT. Zwangere Lifelines-deelnemers kunnen zich tot en met de 26e week van de zwangerschap aanmelden via de verloskundige of gynaecoloog, of zelf via email:onderzoek lifelines.nl of telefoon: (050) 361 1113.
Het UMCG en Lifelines bouwen actief aan de toekomst van gezondheid. Healthy Ageing, ofwel gezond ouder worden, is daarin een speerpunt met het Lifelines NEXT onderzoek als belangrijke studie naar zwangerschap.
Bron: persbericht UMCG

Laatst gewijzigd: | 28 september 2021 14:31 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
28 februari 2025
Vici-beurzen voor twee onderzoekers RUG/UMCG
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Vici-subsidies van elk maximaal 1,5 miljoen euro toegekend aan Merel Keijzer en Charalampos Tsoumpas. Met deze subsidie kunnen de onderzoekers vijf jaar lang een innovatieve...