Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

RUG onderzoekt effect van dans en beweging op Noorderzon-publiek

12 augustus 2013

Hoe kan kunst ons wereldbeeld beïnvloeden? Wat beleeft iemand bij het kijken naar dans? Waarom komen mensen naar het theater? Op Noorderzon doet de Rijksuniversiteit Groningen tijdens een voorstelling van Random Collision wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van dans en beweging op het publiek. Toeschouwers kunnen op 15, 16, en 17 augustus gratis deelnemen aan ‘Experiment A’ door in de Noorderkerk een dansvoorstelling te observeren.

Het is onmiskenbaar dat goede kunst fascineert. Ook op sociaal vlak worden aan kunst allerhande effecten toegeschreven: kunst beïnvloedt zowel gevoelens als gedachten. Dergelijke ideeën over de effecten van kunst spelen ook een rol bij kunstenaars zelf. Choreografen zoeken bijvoorbeeld actief naar manieren om de beleving en gedachten van het publiek te prikkelen. Maar ondanks de herkenbaarheid van de gevoelens die kunst kan oproepen, is er weinig wetenschappelijke kennis over publieksreacties.

Experiment A

‘Wat we tijdens de voorstelling willen onderzoeken, is hoe het publiek bij dans betrokken raakt. De voorstelling is een wetenschappelijk experiment, maar ook gewoon mooi om naar te kijken en leuk om mee te maken,’ zegt Namkje Koudenburg, promovenda sociale psychologie aan de RUG. Koudenburg vormt samen met Aafke van Mourik Broekman, Ernestine Gordijn, Tom Postmes en Tjeerd Andringa het multidisciplinaire onderzoeksteam.

Meer informatie

De voorstelling ‘Experiment A’ draait op 15, 16 en 17 augustus van 17.00-17.30, 18.00-18.30, 19.00-19.30 en 20.00-20.30 uur in de Noorderkerk (vlak bij het Noorderplantsoen). Gratis kaarten zijn te verkrijgen bij de kassa van Noorderzon Festival of via de website www.noorderzon.nl

Contact: Namkje Koudenburg, promovenda sociale psychologie

Experiment A
Laatst gewijzigd:06 september 2021 14:22
View this page in: English

Meer nieuws

  • 10 september 2024

    Steeds weer de verkeerde

    Julie Karsten onderzoekt hoe ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag de online partnerkeuze van jongeren beïnvloeden. Ze richt zich vooral op de vraag of mensen die eerder ‘dader’ of ‘slachtoffer’ zijn geweest elkaar opzoeken. Door deze...

  • 09 september 2024

    Mensen met psychose vaak slachtoffer van geweld

    Mensen met een psychose worden veel vaker slachtoffer van geweld en criminaliteit dan de algemene bevolking. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Bertine de Vries, dat zij op 19 september verdedigt aan de Rijksuniversiteit Groningen.

  • 04 september 2024

    Segregatie op de werkvloer groeit: Topverdieners werken steeds meer samen

    Topverdieners werken steeds vaker uitsluitend samen met andere hoogbetaalde collega’s, terwijl het contact met werknemers met een middeninkomen verder afneemt.