Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

DNA-based asymmetric catalysis as a synthetic tool

07 december 2012

Promotie: dhr. R.P. Megens, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: DNA-based asymmetric catalysis as a synthetic tool

Promotor(s): prof.dr. J.G. Roelfes

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Chirale katalysator

De helische structuur van DNA heeft altijd al aantrekkingskracht gehad op chemici. Rik Megens gebruikte DNA om een enantioselectieve katalysator te ontwikkelen. Dit concept is gebaseerd op een achiraal metaalcomplex dat kan binden aan DNA. Hierdoor wordt het beïnvloed door de chirale omgeving die door het DNA gevormd wordt en die kan worden overgedragen op verschillende asymmetrisch gekatalyseerde reacties zoals de Diels-Alder reactie, Michael additie, Friedel-Crafts alkylering en meer recent de syn-hydratie reactie.

In het proefschrift wordt het gebruik van DNA-gebaseerde katalyse verder uitgewerkt voor het gebruik in synthetisch interessante reacties. Het onderzoek was gericht op twee gebieden, namelijk de optimalisatie van de reactiecondities met betrekking tot de reactieschaal en het recyclen van de DNA-koper katalysator, en de ontwikkeling van nieuwe reacties die hiervoor onbekend of moeilijk uit te voeren waren.

Rik Megens (Harderwijk, 1984) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh Instituut voor Chemie.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:03
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei