Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Skills, early-life environment and health in adulthood

Promotie:Dhr. G. (Gianmaria) Niccodemi
Wanneer:13 januari 2022
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. R.J.M. (Rob) Alessie, V. (Viola) Angelini, Prof
Copromotor:dr. G.E. Bijwaard
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde
Skills, early-life environment and health in adulthood

Opleidingsniveau heeft grote invloed op voorgeschreven medicatie voor fysieke aandoeningen

De natuur, de opvoeding en hun geïntegreerde effect op de gezondheid gedurende de levensduur worden historisch gezien breed onderzocht in de economie. Enkele van de belangrijkste factore zijn vaardigheden, de omstandigheden vóór en vlak na de geboorte, en onderwijs. Gianmaria Niccodemi onderzocht al deze factoren en hun verband met objectieve gezondheidsresultaten. Hij concludeert onder meer dat opleiding een grote invloed heeft op voorgeschreven medicatie voor fysieke aandoeningen, en dan met name bij een laag intelligentieniveau, maar geen of vrijwel geen invloed op voorgeschreven medicatie voor depressie en angst.

Vanuit het oogpunt van beleid impliceren zijn resultaten dat een hoog opleidingsniveau moet worden gezien als vervanging voor intelligentie. Een hoog opleidingsniveau, vooral bij personen met lage intelligentie, zou kunnen bijdragen aan het verminderen van medicijngebruik en, indirect, aan het verbeteren van de gezondheid op volwassen leeftijd.

Niccodemi concludeert ook dat een hogere werkloosheid ten tijde van de geboorte zowel bij mannen als bij vrouwen leidt tot een grotere kans op diabetes type 2 op latere leeftijd. Daarnaast toont hij aan dat de calculaties niet significant zijn als er geen rekening wordt gehouden met selectieve beslissingen met betrekking tot voortplanting en als er wordt vertrouwd op zelf gerapporteerde gegevens voor het identificeren van diabetes type 2. Hij concludeert dat, zelfs in periodes met ruime sociale zekerheid, slechtere macro-economische omstandigheden ten tijde van de geboorte op de lange termijn significante invloed hebben op de kans op diabetes type 2.

Vanuit het oogpunt van beleid zouden vrouwen die zwanger zijn tijdens economische recessies economische en psychologische hulp moeten krijgen en ze zouden moeten worden geïnformeerd dat hun pasgeborenen als volwassenen een groter risico lopen om diabetes type 2 te krijgen. Ouders moeten deze pasgeborenen op latere leeftijd leren een evenwichtig dieet te volgen en veel te bewegen om te voorkomen dat ze diabetes type 2 krijgen. Ten slotte zou screening op diabetes type 2 gericht moeten zijn op personen die zijn geboren in slechte economische omstandigheden (bijvoorbeeld immigranten uit arme economieën).