Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Regional diversity in oligodendrocyte progenitor cells: implications for remyelination in grey and white matter

Promotie:Dhr. D.H. (Dennis) Lentferink
Wanneer:21 april 2021
Aanvang:16:15
Promotors:dr. W. (Wia) Baron, prof. dr. B.J.L. (Bart) Eggen
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Regional diversity in oligodendrocyte progenitor cells:
implications for remyelination in grey and white matter

Regionale diversiteit in oligodendrocyt-voorlopercellen

Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel waarbij myeline, de isolatielaag rondom zenuwceluitlopers, plaatselijk wordt afgebroken. Myeline kan worden hersteld door een proces genaamd remyelinisatie, waarbij oligodendrocyt-voorlopercellen uitrijpen tot oligodendrocyten en nieuw myeline aanmaken. Dit proces is niet succesvol bij MS. Opvallend is dat remyelinisatie beter verloopt in de grijze dan in de witte stof.

In zijn onderzoek vond Lentferink dat oligodendrocyt-voorlopercellen uit de grijze stof beter zijn toegerust voor remyelinisatie dan hun tegenhangers uit de witte stof. Zo zijn oligodendrocyt-voorlopercellen uit de grijze stof minder uitgerijpt, een belangrijke eigenschap voor de initiatie van het remyelinisatieproces. Verder zijn oligodendrocyt-voorlopercellen uit de grijze stof minder gevoelig voor uitrijpings-remmende ontstekingsmediatoren en myelinerestanten. Dit kan ten dele worden verklaard doordat oligodendrocyt-voorlopercellen uit de grijze stof ontvankelijker zijn voor omgevingssignalen die worden verwerkt door een celcommunicatie-antenne: het primaire cilium.

A2B5 is een antilichaam dat wordt gebruikt om oligodendrocyt-voorlopercellen te binden en karakteriseren. Lentferink vond dat dit antilichaam, naast oligodendrocyt-voorlopercellen, nog andere celtypen bindt, welke verschillend zijn in de ontwikkelende en volwassen hersenen. Terwijl deze celtypen niet verschillen in de grijze en witte stof, duidt analyse van het transcriptoom wel op functionele verschillen.

Kortom, bij onderzoek met als doel het herstel van myeline bij MS te bevorderen, is het belangrijk de regionale verschillen tussen oligodendrocyt-voorlopercellen in acht te nemen. Dit kan leiden tot regionaal verschillende therapeutische aangrijpingspunten gericht op het stimuleren van remyelinisatie.

CV Dennis Lentferink Dennis Lentferink (1989) studeerde Behavioural and Cognitive Neurosciences, specifiek gericht op moleculaire neurowetenschappen, aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn promotieonderzoek vond plaats bij dr. Wia Baron op de afdeling Biomedische Wetenschappen van Cellen & Systemen van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Inmiddels is hij werkzaam als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Virginia. De titel van zijn proefschrift luidt: Regional diversity in oligodendrocyte progenitor cells. Implications for remyelination in grey and white matter.