Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Modulation of T and B cell function in granulomatosis with polyangiitis

Targeting Kv1.3 potassium channels
Promotie:Dhr. L.L. (Lucas) Lintermans
Wanneer:04 februari 2019
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. P. (Peter) Heeringa, prof. dr. C.A. Stegeman
Copromotors:dr. W.H. (Wayel) Abdulahad, dr. A. Rutgers
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Modulation of T and B cell function in granulomatosis with
polyangiitis

Remming van kaliumkanalen normaliseert immuunrespons in GPA

In het bloed van patiënten met de auto-immuunziekte Granulomatose met Polyangiitis (GPA) circuleren B- en T-geheugencellen in andere verhouding dan bij gezonde personen. Dat concludeert Lucas Lintermans in zijn proefschrift. Tevens bevat het celoppervlak van B- en T-geheugencellen een specifiek kaliumkanaal. Blokkade van dit kanaal zou mogelijk waardevol kunnen zijn in de behandeling van deze ziekte.

GPA is een chronische systemische auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door bloedvatontsteking in verschillende organen. De huidige behandeling met breed werkende immunosuppressiva slaagt er bij de meeste patiënten in de ziekte tot rust te brengen, maar is niet altijd effectief. Ongeveer 50% van de patiënten krijgt binnen vijf jaar te maken met een opvlamming van de ziekte. Bovendien kennen deze medicijnen veel bijwerkingen.

Omdat er steeds meer bewijs is dat B- en T-cellen – immuuncellen die belangrijk zijn voor de afweer – een belangrijke rol spelen in het ontstaan van GPA, is het interessant om een behandeling te ontwikkelen die zich specifiek richt tegen deze cellen. Lintermans heeft laten zien dat er een verschil is in de hoeveelheid B- en T-geheugencellen in het bloed van GPA-patiënten vergeleken met dat van gezonde personen. Daarnaast was het bekend dat het kaliumkanaal Kv1.3 meer voorkomt op B- en T-geheugencellen van patiënten met GPA dan bij gezonde personen. In het laboratorium heeft Lintermans laten zien dat het blokkeren van dit kaliumkanaal met de stof ShK-186 de productie van ontstekingsstofjes (cytokinen) door zowel B- als T-cellen normaliseert. ShK-186 kan daarmee een aantrekkelijke therapeutische optie zijn en vraagt om meer onderzoek.

CV Lucas Lintermans

Lucas Lintermans (1987) studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek voerde hij uit bij de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie van het UMCG. Lintermans is nu werkzaam als Technical Sales Specialist bij IQ Products. De titel van zijn proefschrift luidt Modulation of T and B cell function in granulomatosis with polyangiitis: Targeting Kv1.3 potassium channels.