Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Towards the development of antistaphylococcal immunotherapy

Promotie:Dhr. D.G.A.M. (Danny) Koedijk
Wanneer:21 juni 2017
Aanvang:11:00
Promotor:prof. dr. J.M. (Jan Maarten) van Dijl
Copromotor:dr. ing. G. (Girbe) Buist
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Towards the development of antistaphylococcal immunotherapy

Stap dichter bij vaccins tegen resistente bacteriën

Vaccins kunnen mens en dier beschermen tegen infecties. Het blijkt echter erg moeilijk om vaccins tegen notoire ziekteverwekkers zoals de MRSA-bacterie te ontwikkelen. Danny Koedijk beschrijft in zijn proefschrift nieuwe procedures om dergelijke vaccins te verkrijgen. Met dit onderzoek zijn belangrijke stappen gezet op weg naar toekomstige anti-MRSA-immuuntherapie.De antibioticumresistente 'ziekenhuisbacterie' MRSA is één van de moeilijkst te bestrijden veroorzakers van infecties. De WHO voorspelt dat in 2050 antibioticumresistente organismen, waaronder MRSA, de belangrijkste doodsoorzaak zullen zijn in de wereld. Daarom zijn alternatieven voor antibiotica hard nodig.

Koedijk beschrijft in zijn proefschrift twee mogelijke alternatieven: actieve en passieve vaccinatie, waarbij respectievelijk een deel van een ziekteverwekker of antistoffen tegen de ziekteverwekker toegediend worden om een persoon immuun te maken en infectie te voorkomen.

Koedijk richtte zijn onderzoek met name op eiwitten aan het celoppervlak van de MRSA-bacterie. Hij ontwikkelde een procedure om dergelijke eiwitten te isoleren, zodat ze gebruikt kunnen worden voor actieve vaccinatie en voor het verkrijgen van antistoffen voor passieve vaccinatie. Voor vaccinatiestudies richtte hij zich met name op het IsaA-eiwit.

Koedijk laat zien dat dit eiwit mogelijk niet in zijn geheel geschikt is voor actieve immunisatie, omdat het immuunsysteem zich tegen de verkeerde kant van het eiwit kan richten. Als dit gebeurt onstaan er antistoffen die geen bescherming tegen de MRSA-bacterie geven.

Koedijk beschrijft ook een antistof tegen IsaA. In een diermodel bleek deze antistof beperkte preventieve bescherming tegen MRSA-infectie te geven. Op grond van de nieuw-ontwikkelde procedures en gebruik makend van de geïdentificeerde antistof-bindingsplaatsen kan nu gericht verder gewerkt worden aan de ontwikkeling van actieve en passieve vaccins tegen MRSA. Verder onderzoek is nodig voor er daadwerkelijk vaccins ontwikkeld kunnen worden.

Danny Koedijk (1951) was werkzaam bij de Afdeling Medische Microbiologie aan het UMCG, waar hij het onderzoek uitvoerde. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Topinstituut Farma. Koedijk zal na zijn promotie met pensioen gaan.