Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Orphan nuclear receptor TR4 and fibroblast growth factor 1 in metabolism

Promotie:Dhr. W. (Weilin) Liu
Wanneer:19 oktober 2016
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. J.W. (Hans) Jonker, prof. dr. H.J. (Henkjan) Verkade
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Orphan nuclear receptor TR4 and fibroblast growth factor 1 in
metabolism

TR4 cruciaal voor goede en verstoorde stofwisseling

De nucleaire (kern) receptor TR4, een eiwit dat gecodeerd wordt door het gen NR2C2, speelt waarschijnlijk een cruciale rol in het handhaven van een gezonde stofwisseling, of in de ontwikkeling van stofwisselingsziekten zoals diabetes type 2 en leververvetting. Dat concludeert biotechnoloog Weilin Liu. Hij deed onderzoek naar deze receptor en naar fibroblast groeifactor 1 (FGF1), een belangrijk ‘target’ in de ontwikkeling van niet-alcoholische leververvetting.

Wereldwijd neemt het aantal mensen met het ‘metabool syndroom’ sterk toe, ondanks pogingen van de overheid om deze stijging tegen te gaan door het aanmoedigen van gezonder eten en meer beweging.  Met metabool syndroom doelen artsen en wetenschappers op een cluster van risicofactoren, zoals extreem overgewicht in combinatie met een te hoge bloedsuikerspiegel, een verhoogd vetgehalte in het bloed, een verhoogd cholesterol, en een hoge bloeddruk.

Een gebalanceerde stofwisseling, zo legt Liu in zijn proefschrift uit, wordt onder andere gewaarborgd door een goed gecoördineerde samenwerking tussen nucleaire receptoren en lipofiele moleculen zoals lipiden, steroïden en hormonen. Nucleaire receptoren kunnen bovendien met medicijnen goed geactiveerd worden, en dat maakt ze geschikt als potentiële doelwitten om in te grijpen in een verstoorde stofwisseling. Liu concentreerde zich in zijn proefschrift op één nucleaire receptor in het bijzonder (TR4) en op de fibroblast groeifactor FGF1, een target van de nucleaire receptor PPARg. Hij stelde vast dat zowel de receptor als de groeifactor een belangrijke rol in een gezonde stofwisseling spelen. FGF1 vooral in de ontwikkeling van niet-alcoholische leververvetting. Liu concludeert dat medicijnen gebaseerd op FGF1 niet alleen veelbelovend zijn voor de behandeling van diabetes type 2, maar waarschijnlijk ook de behandeling van niet-alcoholische leververvetting beïnvloeden.

Weilin Liu (1982) studeerde Biotechnologie aan de universiteit van Wageningen. Hij was tijdens zijn promotieonderzoek verbonden aan onderzoeksinstituut GUIDE van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd betaald vanuit een VIDI-beurs van NWO toegekend aan Liu’s promotor, moleculair bioloog dr. Hans Jonker. Liu werkt nu als onderzoeker aan een gemeenschappelijk project van de Universitaire Medische Centra Utrecht en Groningen.