Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Rethinking cholesterol-lowering medication: exploring disease delay, serious adverse events, and room for discontinuation

Promotie:F.H. van Bruggen
Wanneer:19 maart 2025
Aanvang:11:00
Promotor:prof. dr. S.U. Zuidema
Copromotors:dr. H.J. (Dika) Luijendijk, dr. E.C. (Esther) de Haas
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Rethinking cholesterol-lowering medication: exploring disease
delay, serious adverse events, and room for discontinuation

Heroverweging van cholesterolverlagende medicatie: onderzoek naar ziektevertraging, ernstige bijwerkingen en ruimte voor stopzetting

Dit proefschrift van Folkert van Bruggen onderzoekt de effectiviteit en veiligheid van lipidenverlagende therapieën, met een specifieke focus op PCSK9-remmers.

In hoofdstuk 2 werd een systematische review en meta-analyse uitgevoerd om de effecten van intensieve versus standaard lipidenverlagende therapieën te evalueren op cardiovasculaire uitkomsten, zoals hartinfarcten, beroertes en sterfte. Uit de analyse bleek dat intensieve therapieën slechts een beperkte vermindering van cardiovasculaire gebeurtenissen opleverden, zonder significante invloed op de totale sterfte.

 In hoofdstuk 3 werden de effecten van PCSK9-remmers, zoals alirocumab en evolocumab, onderzocht aan de hand van gegevens van ClinicalTrials.gov. De bevindingen suggereerden dat alirocumab mogelijk het risico op ernstige bijwerkingen verlaagt, terwijl evolocumab geassocieerd kan zijn met een verhoogd risico op sterfte en mogelijk een hoger risico op diabetes.

Hoofdstuk 4 richtte zich op baselineverschillen in studies naar PCSK9-remmers. Een meta-epidemiologische analyse van 43 studies toonde kleine verschillen in uitgangskenmerken tussen behandel- en controlegroepen, waarbij het verschil in BMI statistisch significant was. In de meerderheid van de gevallen werd een grotere standaarddeviatie in de uitgangskenmerken waargenomen in de behandelgroep in vergelijking met de controlegroep. Deze resultaten suggereren dat de studiegroepen mogelijk niet volledig vergelijkbaar waren.

In hoofdstuk 5 werd het gebruik van preventieve cardiovasculaire medicatie (PCM) bij kwetsbare ouderen in de eerstelijnszorg onderzocht. De resultaten toonden aan dat een aanzienlijk deel van deze ouderen, vooral zonder cardiovasculaire voorgeschiedenis, PCM mogelijk zou kunnen verminderen of stoppen.

Verschillende factoren in klinische trials en systematische reviews zoals de keuze van de effectmaat, selectie van klinische eindpunten en interpretatie van bijwerkingen hebben bijgedragen aan de interpretatie van het belang van intensieve cholesterolverlagende therapie om hart- en vaatziekten te voorkomen. De bevindingen in dit proefschrift werpen hier een nieuw licht op. Intensieve cholesterolverlaging levert beperkte gezondheidswinst op. Daarnaast bestaan er zorgen over bijwerkingen.