The impact of nutritional strategies on renal energy metabolism during normothermic machine perfusion
Promotie: | Mw. L.A. (Annick) van Furth |
Wanneer: | 23 juni 2025 |
Aanvang: | 12:45 |
Promotor: | prof. dr. H.G.D. (Henri) Leuvenink |
Copromotor: | L.H. Venema |
Waar: | Academiegebouw RUG |
Faculteit: | Medische Wetenschappen / UMCG |

De impact van voedingsstrategieën op het energiemetabolisme van de nieren tijdens normotherme machinale perfusie
Het doel van dit proefschrift van Annick van Furth was om het begrip en behoud van de energiestofwisseling in de nieren te verbeteren door het toepassen van voedingsaanpassingen tijdens ex vivo normotherme machineperfusie (NMP).
Het onderzoek werd voornamelijk uitgevoerd met varkensnieren, waarbij twee experimentele modellen werden gebruikt: ‘precision-cut kidney slices’ en normotherme machineperfusie. Verschillende voedingsinterventies werden onderzocht, waaronder een ketogeen dieet, verschillende macronutriëntsamenstellingen, lactaatsuppletie en vasten. Daarnaast werd metabolomics gebruikt om de ingewikkelde stofwisselingsprocessen tijdens NMP te onderzoeken. Ook werd de impact van verschillende hemoglobineconcentraties op de nierfunctie tijdens NMP onderzocht om voldoende zuurstofvoorziening van varkensnieren te waarborgen. Bovendien werden menselijke nieren gebruikt om de energiestofwisseling te evalueren en lactaat te beoordelen als een potentieel instrument voor levensvatbaarheidsbeoordeling vóór transplantatie.
Door het verdiepen van het inzicht in de voedingsbehoeften van de nieren en het optimaliseren van preservatiestrategieën vóór transplantatie, beoogt dit onderzoek bij te dragen aan verbeterde resultaten bij niertransplantaties.