Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Sensing slowness

A phenomenology of slow cinema spectatorship
Promotie:J. (Jakob) Boer, MA
Wanneer:06 maart 2025
Aanvang:11:00
Promotors:J. (Julian) Hanich, Prof, prof. dr. R. Sinnerbrink
Copromotor:dr. N.W. Baer
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Letteren
Sensing slowness

De positieve effecten van slow cinema

Jakob Boer onderzoekt in zijn proefschrift de receptie van slow cinema, een type film dat bekendstaat om zijn sobere stijl en minimalistische vertelvorm. Zijn onderzoek resulteert in kennis van de verschillende vormen van voldoening die het filmpubliek haalt uit het kijken van slow cinema. Dit soort film nodigt uit tot onthaasting en mindful kijken, ongestoorde aandacht en lichamelijke en emotionele ontspanning, maar zeker ook intellectuele uitdaging en een zekere uitdaging van de concentratie van kijkers. Boer’s onderzoek richt zich vooral op de positieve effecten van slow cinema. Met andere woorden, het onderzoek werpt nieuw licht op wat filmkijkers doen en hoe ze voldoening halen uit het kijken van slow films. 

Slow cinema biedt een typische contemplatieve of meditatieve kijkervaring. De dissertatie dicht een gat in de bestaande kennis van de effecten van dit type film, zoals de concentratie van kijkers, hun ervaring van tijd, en hun lichamelijke en emotionele reacties. Boer gebruikt hiervoor de micro-fenomenologische interviewmethode, waarin persoonlijke ervaringen van kijkers worden onderzocht. Zijn onderzoek levert hierdoor verschillende inzichten op. Ten eerste ontwikkelt Boer een theoretisch model dat de diverse manieren beschrijft waarop kijkers reageren op de vertraging in slow cinema. Dit helpt te begrijpen waarom sommige mensen deze films waarderen, en anderen juist niet. Daarnaast biedt het onderzoek meer inzicht in het aandeel van kijkers in hun interactie met films, door vooral hun positieve, bevredigende ervaringen grondig te bestuderen.

Boer hoopt met zijn proefschrift lezers te enthousiasmeren voor slow cinema, kijkers de nodige handvatten te geven voor een betekenisvolle beleving en een breder publiek uit te nodigen om slow cinema te ontdekken. Daarnaast draagt zijn onderzoek bij aan een dieper begrip van de esthetische, ethische en culturele waarde van vertraging in de bredere context van de problematiek van de hedendaagse aandachtseconomie.