Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

From nest to eternal rest: molecular mechanisms underlying life-history variation in avian species

Promotie:M. (Marianthi) Tangili, MSc
Wanneer:06 mei 2025
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. S. (Simon) Verhulst, P.J. (Per) Palsboll, Prof, H.L. (Hannah) Dugdale, Prof
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
From nest to eternal rest: molecular mechanisms underlying
life-history variation in avian species

Opgroeien in grote broedsels stressvol voor jonge zebravinken en wilde kauwen

Het onderzoek uit het proefschrift van Marianthi Tangili volgt gevangen zebravinken en wilde kauwen vanaf het uitkomen tot hun natuurlijke dood en had als doel te verduidelijken hoe omgevings-, genetische en epigenetische factoren de levensgeschiedenis van vogels vormgeven - de belangrijke stadia in het leven van een organisme, waaronder groei, voortplanting, veroudering en dood.

Een belangrijke bevinding is dat opgroeien in grotere broedsels stressvol kan zijn voor jonge vogels. Kuikens in grotere broedsels moesten de ouders meer om voedsel bedelen, waardoor ze energie verbruikten die anders in groei had kunnen worden geïnvesteerd, wat later hun gezondheid en levensduur beïnvloedde. Als volwassenen werd hun vermogen om nakomelingen groot te brengen echter meer beïnvloed door de hoeveelheid voedsel die beschikbaar was dan door hun vroege levensomstandigheden.

Vogels die in grote broedsels werden grootgebracht, vertoonden ook langdurige verschillen in DNA-methylering, een proces dat genen aan of uit kan zetten, wat kan bijdragen aan hun lagere fitness. Deze thesis onthulde ook dat de snelheid waarmee zebravinktelomeren (beschermkappen op chromosomen) korter worden een sterke voorspeller is van de levensduur, meer dan het meten van de telomeerlengte.

Bovendien onthulde deze studie intrigerende patronen van DNA-methylering op geslachtschromosomen (genetische structuren die het geslacht bepalen) van beide soorten, wat suggereert dat er een rol is in geslachtsspecifieke verouderingssnelheden en -kenmerken.

Dit proefschrift onderstreept het belang van het uitbreiden van epigenetisch onderzoek voorbij zoogdiermodellen om een ​​uitgebreider begrip te krijgen van evolutionaire processen in diverse taxa.