Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Radiolabelled WBCs against [18F]FDG PET/CT for imaging infections: the eternal battle

Promotie:Mw. C. (Chiara) Lauri
Wanneer:19 december 2022
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. A. Signore, prof. dr. R.H.J.A. (Riemer) Slart, prof. dr. A.W.J.M. (Andor) Glaudemans
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Radiolabelled WBCs against [18F]FDG PET/CT for imaging
infections: the eternal battle

Radioactief gelabelde WBC's of [18F]FDG PET/CT voor beeldvorming van infecties: de eeuwige strijd

Lauri richtte zich in haar proefschrift op de tweestrijd tussen radioactief gelabelde witte bloedcellen (de WBC-scintigrafie) en [18F]FDG PET/CT. In het tijdperk van precisiegeneeskunde nemen de toepassingen van nucleaire geneeskunde op het gebied van infecties en ontstekingen voortdurend toe, maar op dit moment is er nog geen duidelijkheid welke van deze twee technieken het beste is. Zowel diabetische voetinfecties (DFI's) als vaatprothese infecties (VGEI's) vertegenwoordigen twee moeilijke scenario's vanuit een diagnostisch oogpunt en de snelle identificatie van de infectie is gebaat bij een multidisciplinaire en multimodale aanpak waarin nucleaire geneeskunde een cruciale rol speelt.

Wat DFI’s betreft is er een overvloed aan radiologische en nucleair geneeskundige modaliteiten beschikbaar en kunnen deze worden gebruikt en gecombineerd voor de diagnose, maar op dit moment bestaat er geen definitief diagnostisch stroomschema. In het systematische review en de meta-analyse uit het proefschrift van Lauri gaven MRI, 99mTc-HMPAO WBC-scintigrafie en [18F]FDG PET/CT een vergelijkbare gevoeligheid bij het detecteren van pedale osteomyelitis, maar dit concept kan niet worden toegepast op alle andere diabetische voetaandoeningen. Bovendien kwam uit deze meta-analyse een grote heterogeniteit naar voren met betrekking tot gebruikte acquisitieprotocollen en interpretatiecriteria in de geïncludeerde artikelen. Ook wat VGEI’s betreft is er een grote heterogeniteit en worden de WBC-scintigrafie en [18F]FDG PET/CT beiden gebruikt.

Concluderend onderstreept dit proefschrift de voor- en nadelen van radioactief gelabelde WBCs-scintigrafie en [18F]FDG PET/CT en hun cruciale rol bij het oplossen van uitdagende diagnostische scenario's, met name in DFI's en VGEI's. In ieder geval moet de keuze voor een beeldvormende modaliteit afhangen van verschillende factoren, waaronder de klinische status van de patiënten, de lokale beschikbaarheid, wachttijden, en beschikbare expertise. Het begrijpen van de specifieke klinische behoefte is altijd de eerste stap en daarom is een multidisciplinaire discussie met clinici noodzakelijk om de meest geschikte diagnostische en therapeutische behandeling voor elke individuele patiënt vast te stellen en te rechtvaardigen.

 

CV Chiara Lauri

Chiara Lauri (1984) studeerde Geneeskunde en Chirurgie aan de Universiteit Sapienza van Rome, Italië, waar ze in 2010 het diploma cum laude behaalde. In 2018 behaalde ze cum laude de graad van arts in de nucleaire geneeskunde. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Medisch Chirurgische Wetenschappen en Translationele Geneeskunde van de Universiteit Sapienza van Rome en bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Ze werkt nu als specialist in de nucleaire geneeskunde aan de Universiteit Sapienza van Rome. De titel van haar proefschrift luidt: Radiolabelled WBCs against [18F]FDG PET/CT for imaging infections: the eternal battle.