Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Unveiling the unseen: neuroimaging perspectives on cognitive consequences after subarachnoid hemorrhage

Promotie:S. Khosdelazad
Wanneer:23 oktober 2024
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. R.J.M. (Rob) Groen, prof. dr. J.M. (Joke) Spikman
Copromotors:prof. dr. A. (Anouk) van der Hoorn, dr. A.M. Buunk
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Unveiling the unseen: neuroimaging perspectives on cognitive
consequences after subarachnoid hemorrhage

Het ongeziene onthullen: neuroimaging-perspectieven op cognitieve gevolgen na een subarachnoïdale bloeding

Dit proefschrift van Sara Khosdelazad had als doel om hersenschade en cognitieve gevolgen na aneurysmatische (aSAB) en angiografisch negatieve subarachnoïdale bloedingen (anSAB) te onderzoeken.

Uit het onderzoek blijkt dat beide typen bloedingen leiden tot blijvende cognitieve beperkingen. Patiënten ervaren problemen in het geheugen, vertraagde psychomotorische snelheid en verminderde aandacht en executieve functies. Deze beperkingen blijven grotendeels stabiel van de subacute fase (3-6 maanden na de bloeding) tot de chronische fase (2-4 jaar na de bloeding).

Met behulp van geavanceerde MRI-technieken werden drie belangrijke bevindingen gedaan: 1) een significante volumevermindering in de frontale lob en vergroting van de laterale ventrikels na zowel aSAB als anSAB, die geassocieerd zijn met verminderde psychomotorische snelheid en geheugenprestaties; 2) witte stof abnormaliteiten, vooral bij aSAB-patiënten, wat duidt op verstoring van de communicatie tussen hersengebieden; en 3) hoge frequenties van corticale oppervlakkige siderose, een ophoping van ijzer in de hersenschors, bij beide typen bloedingen. 

Cruciaal is verder dat de anSAB-groep, ondanks de traditionele classificatie als milde aandoening, eveneens aanzienlijke hersenschade en blijvende cognitieve problemen vertoont. Dit vraagt om een herziening van de klinische aanpak, met meer nadruk op realistische communicatie over de mogelijke langdurige impact.

Er wordt aanbevolen dat neuropsychologisch onderzoek standaard onderdeel wordt van de nazorg bij subarachnoïdale bloedingen, zodat patiënten en hun families beter geïnformeerd worden over de mogelijke langdurige gevolgen, om hun herstel en welzijn te bevorderen.