Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Language learning never gets old: learning a new language in later life

Promotie:A.M. (Mara) van der Ploeg, MA
Wanneer:16 november 2023
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. W.M. (Wander) Lowie, prof. dr. M.C.J. (Merel) Keijzer
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Letteren
Language learning never gets old: learning a new language in
later life

Nieuwe taal leren als oudere: het kan én het is goed

Het is goed mogelijk voor ouderen om een nieuwe taal te leren en het wordt gezien als een leuke activiteit. Dit kan zelfs online. Verder zijn er andere voordelen van het leren van een nieuwe taal op latere leeftijd zoals verbeterde cognitie, verbeterd welzijn en verbeterde taalattitudes. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Mara van der Ploeg.

Kun je een nieuwe taal leren als je ouder bent? En zo ja, zitten hier dan ook gezondheidsvoordelen aan vast? Die vragen stonden centraal in Van der Ploeg haar onderzoek. De resultaten laten zien dat er veel voordelen zijn, van gezonder ouder worden en cognitieve voordelen tot veranderingen in taalattitudes.

Een taal leren op latere leeftijd (in het Engels: late-life language learning; LLLL) is de laatste jaren een spraakmakend onderwerp. De wereldbevolking wordt steeds ouder en gezond oud worden is ontzettend belangrijk. Het begin van Van der Ploegs onderzoeksveld is terug te leiden naar studies die cognitieve voordelen vonden bij mensen die hun leven lang meerdere talen hadden gesproken. Bij deze groep werden symptomen van Alzheimer tot 5 jaar later zichtbaar.

Onderzoekers vermoedden vervolgens dat oudere eentaligen wellicht ook van dezelfde cognitieve voordelen zouden kunnen profiteren als ze op latere leeftijd nog een nieuwe taal zouden leren. Daarom heeft Van der Ploeg een online Engelse cursus voor ouderen opgezet die drie maanden duurde. Hiermee wilde ze onderzoeken of het mogelijk is een nieuwe taal te leren op latere leeftijd, wat voor soort onderwijs het beste werkt en of er nog andere voordelen zijn van het leren van een nieuwe taal.

De resultaten van het onderzoek laten duidelijk eigenaarschap van ouderen over hun taalleerproces zien. Verder tonen de resultaten aan dat er grote individuele verschillen tussen ouderen zijn. Deze verschillen zijn hoogstwaarschijnlijk het gevolg van alle verzamelde levenservaringen maar maken, samen met het eigenaarschap over het leren, de oudere taalleerder uniek. Het is goed mogelijk voor ouderen om een nieuwe taal te leren en het wordt zelfs gezien als een leuke activiteit – ideaal nu er bij ouderen ook meer behoefte is aan activiteiten/hobby's.

Verder zijn er andere voordelen van het leren van een nieuwe taal op latere leeftijd, zoals verbeterde cognitie, verbeterd welzijn en taalattitudes. Van der Ploeg heeft over het algemeen geen grote verschillen tussen de taalpedagogieken gevonden. Dit kan zelfs online, dus ze raadt elke vorm van taalleren aan die als plezierig wordt ervaren.