Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

The identification of novel therapeutic targets in acute myeloid leukemia

Promotie:S.M. Hogeling
Wanneer:26 juni 2025
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. J.J. (Jan Jacob) Schuringa, prof. dr. G.A. Huls
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
The identification of novel therapeutic targets in acute
myeloid leukemia

De identificatie van nieuwe therapeutische doelen bij acute myeloïde leukemie

Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van bloedkanker die ontstaat door een ophoping van onrijpe cellen in het beenmerg. Voor het diagnosticeren van AML wordt het DNA van de kankercel onderzocht op fouten, ofwel mutaties. Ook wordt de vorm van de kankercellen microscopisch bekeken en worden de eiwitten die op de cellen aanwezig zijn onderzocht. De huidige behandeling van AML bestaat uit intensieve chemotherapie. Echter is deze behandeling niet altijd effectief en is er vraag naar nieuwe behandelmogelijkheden.

In dit proefschrift van Shanna Hogeling is er daarom onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen die gericht zijn op epigenetische regulatoren in de leukemiecellen, dit zijn eiwitten die de expressie van genen kunnen aanpassen zonder het DNA te veranderen. Tevens is onderzocht of inhibitie van het metabolisme van de leukemiecellen de behandeling zou kunnen verbeteren. Er is getracht om het werkingsmechanisme van deze nieuwe medicijnen te ontrafelen en in kaart te brengen welke patiënten mogelijk het meeste baat kunnen hebben bij deze nieuwe medicijnen. Hierbij is er gekeken naar welke mutaties er aanwezig zijn en wat het eiwitprofiel van de cellen is in cellen die het beste reageren.

Tot slot is er onderzoek gedaan naar de heterogeniteit binnen AML. Patiënten kunnen niet alleen erg van elkaar verschillen, maar ook binnen individuele patiënten kunnen meerdere van elkaar verschillende leukemische celpopulaties bestaan. Omdat deze populaties van elkaar verschillen, hebben ze wellicht ook elk een specifieke behandeling nodig. Dit kan bijvoorbeeld een combinatie van therapieën gericht op epigenetische regulatoren, metabolisme en specifieke genetische afwijkingen zijn.