Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Sensory processing of individuals with autism and an intellectual disability

Promotie:M.F. Werkman, MSc
Wanneer:18 september 2024
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. S.A. (Menno) Reijneveld, prof. dr. S.M. Begeer
Copromotor:dr. J.A. (Jeanet) Landsman-Dijkstra
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Sensory processing of individuals with autism and an
intellectual disability

Sensorische informatieverwerking bij personen met autisme en een verstandelijke beperking

In dit proefschrift van Marieke Werkman is onderzoek gedaan naar de prikkelverwerking van mensen met een combinatie van autisme en een verstandelijke beperking. De doelstellingen waren om meer inzicht te krijgen in:

  • De prikkelverwerking van mensen met autisme en een verstandelijke beperking, en in het bijzonder het verband met emotionele en gedragsproblemen en maatschappelijke participatie, en
  • Hoe kunnen mensen met autisme het best worden betrokken als co-creatie partners in een participatief onderzoeksproject.

Met betrekking tot het eerste doel vonden we dat een indeling in subtypes meer informatie biedt, in het bijzonder een indeling in onder- en overreactiviteit. Meer specifiek vonden we met betrekking tot deze eerste doelstelling dat mensen met een laag IQ meer onderreactief leken te zijn. Mensen met autisme met een hoog IQ lijken meer emotionele en gedragsproblemen te hebben wanneer zij meer prikkelverwerkingsproblemen hebben. We vonden geen verschillen met betrekking tot het verband tussen prikkelverwerking en maatschappelijke participatie bij mensen met autisme met een laag en hoog IQ, wat betekent dat mensen met autisme, ongeacht IQ, problemen in de maatschappelijke participatie ondervinden als gevolg van prikkelverwerkingsproblemen. Ook vonden we geen verband tussen IQ en prikkelverwerking bij kinderen met autisme. Prikkelverwerkingsproblemen lijken dus mogelijk (deels) onafhankelijk van IQ te zijn.

Met betrekking tot het tweede doel vonden we dat co-creatie met mensen met autisme binnen onderzoek een vollediger begrip van het betreffende onderwerp levert. Het is daarom van belang dat mensen met autisme als partners worden betrokken in onderzoek. Een goede balans tussen structuur en flexibiliteit, en passende randvoorwaarden, die aansluiten bij de prikkelverwerkingsbehoeften zijn hierbij van belang.