Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

High-redshift Lyman α emitters in blank and lensing fields

Promotie:G. Rosani, PhD
Wanneer:24 januari 2022
Aanvang:12:45
Promotors:K.I. (Karina) Caputi, Prof, prof. dr. P.D. (Peter) Barthel
Copromotor:dr. G. Bartosch Caminha
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
High-redshift Lyman α emitters in blank and lensing
fields

Onderzoek van het vroege heelal

De eerste sterren zijn gevormd in het vroege heelal, en in die tijd is de toekomstige evolutie van hedendaagse sterrenstelsels grotendeels bepaald. Het promotieonderzoek van Giulio Rosani had daarom als doel de omstandigheden in en rondom vroege stervormende sterrenstelsel in het eerste miljard jaar van het universum te bepalen.

Dit onderzoek is mogelijk door analyse van het licht afkomstig van geïoniseerde waterstof atomen (bijvoorbeeld Lyman α-straling) die reageren met de stervormende gebieden van deze jonge sterrenstelsels. Daarnaast gebruikte Rosani ook fotometrische waarnemingen in combinatie met de Lyman α-data om informatie te verzamelen over andere fysische aspecten van deze objecten.

Hij begon zijn onderzoek met het vergelijken van de fysische eigenschappen tussen een verzameling van zogenaamde non-stralers en stralers, om te onderzoeken of de Lyman α-stralende populatie op een bepaalde manier bijzonder is vergeleken met de andere sterrenstelsels. Vervolgens vergeleek hij de stralers onderling om te bepalen of sommige lijnprofielen van Lyman α-straling inherent verschillen van andere soorten profielen.

Daarna combineerde Rosani de twee methodes om te onderzoeken of de types Lyman α-stralers die ik eerder ontdekte verschillende fysische eigenschappen hebben. Ten slotte vat hij de verschillen die zijn gevonden samen in de conclusies en stelt hij voor dat meer onderzoek nodig is zodra diepere en gedetailleerde data beschikbaar zijn.

Giulio Rosani verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Sterrenkunde van het Kapteyn Instituut, met financiering van de European Research Council.