Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

On the indeterminates of Glaucoma

the controversy of arterial blood pressure and retinal perfusion
Promotie:K. Pappelis
Wanneer:07 juli 2022
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. N.M. (Nomdo) Jansonius, prof. dr. P. (Pim) van Dijk
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
On the indeterminates of Glaucoma

Rol van bloeddruk bij het ontwikkelen van glaucoom

Glaucoom is een chronische oogziekte die bij zo’n 1 tot 3 procent van de mensen van 40 jaar of ouder voorkomt. Bij deze patiënten wordt het netvlies dunner, sterven zogenoemde ganglioncellen af en vermindert het zicht tot uiteindelijke blindheid. Het onderliggende mechanisme van deze ziekte is nog niet helemaal duidelijk, en dat maakt behandeling lastig. Het idee is wel dat de bloeddruk een rol speelt in dit proces, en daarom onderzocht Pappelis in dit proefschrift hoe bloeddruk en veranderingen in het netvlies kunnen leiden tot het ontwikkelen van glaucoom.

Voor zijn onderzoek maakte Pappelis gebruik van gegevens uit de Groningen Longitudinal Glaucoma Study. Hierin vond hij geen algemeen verband tussen patiënten die medicijnen slikten om hun bloeddruk te verlagen en de ontwikkeling van het glaucoom, maar wel een beschermende werking van enkele specifieke medicijnen. 

Om de rol van bloeddruk in de bloedvaten van het netvlies beter in kaart te kunnen brengen, ontwikkelde Pappelis een nieuwe methode om met behulp van de beeldvormingstechniek OCT-angiografie (OCTA). Met behulp van deze techniek en aanvullende testen op proefpersonen, concludeerde Pappelis dat er wel degelijk een relatie is tussen de doorbloeding van het netvlies, de bloeddruk en de dikte van het netvlies. Ook het zuurstofverbruik van het netvlies speelt hierbij een rol. Met deze resultaten hoopt Pappelis meer inzicht te hebben gegeven in de achterliggende processen die een rol spelen bij glaucoom, en mogelijk bij kunnen dragen aan een toekomstige behandeling.