Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Biological interactions in depression: insights from preclinical studies

Promotie:Dhr. R.E. (Rodrigo) Moraga Amaro
Wanneer:19 april 2021
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. E.F.J. (Erik) de Vries, R.A.J.O. (Rudi) Dierckx
Copromotors:dr. J. (Janine) Doorduin, dr. J. Stehberg
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Biological interactions in depression: insights from
preclinical studies

Biologische interacties bij depressie: inzichten uit preklinische studies

Depressie is een psychische stoornis die wordt beschouwd als een belangrijke wereldwijde gezondheidslast. “Majeure depressie” (MD) wordt beschouwd als een belangrijke mondiaal gezondheidsprobleem vanwege de grote bijdrage aan arbeidsongeschiktheid en zelfmoorden in de wereld. Door de complexe multifactoriële aard en de verscheidenheid aan symptomen van deze stoornis zijn farmacologische therapieën bij ongeveer 50% van de patiënten niet of onvoldoende effectief. Het bestuderen van de moleculaire interacties en risicofactoren voor MD is daarom een belangrijke stap om de kennis van de etiologie en de verschillen in de respons op behandeling tussen patiënten beter te begrijpen. In zijn proefschrift beoogde Moraga Amaro de bijdrage van verschillende onderliggende biologische processen op de ontwikkeling van depressief gedrag in diermodellen te onderzoeken, zoals neurotransmissie via steroïde hormonen en monoamines, en neuroinflammatie.

Hij heeft in een diermodel voor de menopauze gevonden dat chronische stress geen sterke risicofactor is voor het ontwikkelen van depressieve symptomen, en dat PET een nuttig instrument is om de effecten van geslachtshormonen in de hersenen van dit model in beeld te brengen. Bovendien toonde hij in een stressmodel van depressie aan dat herhaalde sociale nederlagen neuroinflammatie veroorzaken, maar dat dit effect niet kon worden tegengegaan door het snelle antidepressivum ketamine of door cafeïne. In dit diermodel toonde hij ook aan dat sociale stress pas veranderingen in dopamine en serotonine neurotransmissie veroorzaakt op het moment dat depressieve symptomen al verdwenen zijn. Ten slotte werd ook gezien dat een behandeling met antidepressiva tijdens de zwangerschap een nadelig effect op cognitie in de nakomelingen kan hebben.

Concluderend toonde dit proefschrift verschillende interacties tussen biologische systemen en risicofactoren, die bijdragen aan de algemene kennis over MD.

 

CV Rodrigo Moraga Amaro Rodrigo Moraga Amaro (1989) studeerde Biotechnologie aan de Universiteit Andrés Bello in Santiago de Chile, Chili. Zijn promotieonderzoek vond plaats aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De titel van zijn proefschrift luidt: Biological interactions in depression: Insights from preclinical studies.