Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Up close and personal: investigating the development of psychopathology using intensive longitudinal data

Promotie:Mw. R.N. (Robin) Groen
Wanneer:08 juni 2022
Aanvang:14:30
Promotors:dr. C.A. (Catharina) Hartman, prof. dr. M.C. (Marieke) Wichers
Copromotor:J.T.W. (Hanneke) Wardenaar-Wigman
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Up close and personal: investigating the development of
psychopathology using intensive longitudinal data

Onderzoek naar de ontwikkeling van psychopathologie met behulp van intensieve longitudinale gegevens

Veel mensen krijgen ooit in hun leven te maken met een psychische klachten. Op het moment is het nog niet mogelijk in te kaart te brengen wie wanneer kwetsbaar is voor het ontwikkelen van psychische klachten. Een mogelijke aanpak om onze kennis over de ontwikkeling van psychische klachten te verbeteren is om de ontwikkeling van klachten nauwgezetter te observeren. Dat kan door het gebruiken van dagboekmetingen. Dit is een methode waarbij mensen vragen beantwoorden over hun stemming, gedrag en gedachten, één of meerdere keren per dag gedurende een aantal weken of maanden. Met deze metingen is het ook mogelijk te onderzoeken hoe verschillende gedachten, gedrag en stemming met elkaar samenhangen voor de persoon die dagboekmetingen invult. Het idee is dat personen meer risico hebben om klachten te ontwikkelen of te blijven houden, als klachten heel makkelijk/snel tot andere klachten leiden en elkaar blijven activeren. 

In de studies van het proefschrift van Groen wordt aangetoond dat de langlopende studies, die hiervoor nodig zijn, even haalbaar en aanvaardbaar zijn als kortdurende dagboekstudies. Echter, de studies in haar proefschrift lieten ook zien dat we mogelijk te optimistisch waren over het potentieel van dagboekmetingen om bij te dragen aan ons begrip van hoe psychopathologie zich in personen ontwikkelt. Groen vond geen aanwijzingen voor het idee dat personen voor wie klachten sterker met elkaar samenhangen, langer klachten houden, noch voor het idee dat specifieke verbanden tussen klachten indicatief zijn voor verschillen tussen personen in het type klachten dat ze ervaren. Ze zag veel verschillen tussen personen in klachtenpatronen maar die kon ze niet verbinden aan andere betekenisvolle verschillen. 

De bevindingen in haar proefschrift suggereren vooral dat dagboekdata adequaat de huidige toestand van individuen weerspiegelen, en niet zozeer eerdere of toekomstige kwetsbaarheid. Kortom, er is nog veel werk aan de winkel om meer inzicht te krijgen in hoe psychische klachten zich ontwikkelen in specifieke personen. Groen heeft in haar proefschrift laten zien dat ook met de beschikbaarheid van dagboekdata de uitdagingen om deze optimaal te gebruiken nog talrijk zijn.