Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Trade and the environment: thought experiments and scenario analyses

Promotie:B. (Bingqian) Yan
Wanneer:22 mei 2025
Aanvang:09:00
Promotors:prof. dr. H.W.A. (Erik) Dietzenbacher, prof. dr. B. (Bart) Los
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde
Trade and the environment: thought experiments and scenario
analyses

Handel en milieu: gedachte-experimenten en scenario-analyses

Met de toenemende globalisering ontstaat de zorg dat – door handel – de ‘productie’ van emissies in een land verschilt van de ‘consumptie’ van emissies. Dit heeft geleid tot interesse in de relatie tussen handel en het milieu, evenals in de milieueffecten van consumentengedrag. Het proefschrift van Yan Bingqian richt zich op deze twee kwesties en omvat vier studies met een input-output perspectief.

De eerste studie beschouwt twee theorieën die milieufactoren in overweging nemen bij het voorspellen wat twee landen met elkaar zouden moeten handelen. De voorspellingen zijn gebaseerd op een rangschikking van landen, die verschilt per theorie. Geen van de twee theorieën wordt ondersteund door empirische tests.

De tweede studie evalueert hoeveel CO2-uitstoot verminderd zou kunnen worden als consumenten buitenlandse producten zouden kopen waar deze op de meest emissievriendelijke manier worden geproduceerd. Door lineaire programmeertechnieken te combineren met input-outputmodellen, wordt het optimale sourcingpatroon voor de import van eindproducten bepaald. De resultaten schetsen het potentieel voor een beleid dat consumentenbewustzijn stimuleert met betrekking tot hun import.

De derde studie onderzoekt de potentiële besparing van broeikasgassen als voedselverspilling door consumenten en voedselverlies in het productieproces geëlimineerd zouden kunnen worden. Er wordt een model ontwikkeld dat beide aspecten in één framework combineert.

De vierde studie onderzoekt het potentieel voor emissiereductie als Chinese huishoudens een koolstofarme levensstijl zouden aannemen wanneer ze welvarender worden. Het scenariomodel koppelt veranderingen in de levensstijl van huishoudens aan het BBP, om intern consistente resultaten te genereren voor de periode tot 2030.