Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Landschapsplan Nederland

Hermeneutische interpretatie van de landschapsplannen in de Staatsbosbeheercollectie die zijn ontworpen in het kader van ruilverkavelingen in Nederland in de periode van 1946 tot 1976.
Promotie:Dhr. H.J.J.C.M. (Henk) van Blerck
Wanneer:19 mei 2022
Aanvang:16:15
Promotor:prof. dr. ir. M. (Theo) Spek
Copromotor:dr. M. van Buuren
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Letteren
Landschapsplan Nederland

Ontstaan en kansen naoorlogse landschap Nederland in kaart gebracht

De beplantingen die als deel van de landschapsplannen bij ruilverkavelingen tussen 1946 en 1980 in 70% van Nederland zijn aangebracht bepalen in grote delen van het land het landschapsbeeld. Ze vormen samen een netwerk dat het hele cultuurlandschap dooradert. Daardoor kan het een belangrijke structurerende rol vervullen bij de combinatie van hedendaagse ruimtelijke opgaven als klimaatadaptatie, duurzame energieopwekking en het stimuleren van biodiversiteit, stelt promovendus Henk van Blerck. Door deze opgaven te koppelen aan het proefschrift Landschapsplan Nederland kan de schoonheid en de unieke karakteristiek van het Nederlandse landschap worden versterkt.

Overal kom je in het Nederlandse landschap bomen en struiken tegen. Weinig mensen beseffen dat die samen deel zijn van ons grootste kunstwerk. Die beplantingspatronen in het historisch sterk gelaagde Nederlandse landschap vormen één groot cultureel artefact. Het werd ontworpen en aangelegd in de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. Voor ongeveer zeventig procent van Nederland is namelijk tussen 1946 en 1976 in het kader van honderden ruilverkavelingen een ‘landschapsplan’ ontworpen door landschapsarchitecten van het Staatsbosbeheer.

Toen de bomen van die landschapsplannen geplant werden waren ze klein en onopvallend, maar nu bepalen ze het beeld en het aanzien van het Nederlandse landschap. Het leverde een samengesteld kunstwerk op dat uniek is in de mondiale geschiedenis van tuin- en landschapsarchitectuur. Henk van Blerck brengt met zijn promotieonderzoek het ontstaan, de samenhang en de verscheidenheid van dit unieke culturele artefact in beeld.

Het proefschrift 'Landschapsplan Nederland' biedt inspiratie voor het bewust vormgeven aan ons hedendaagse dynamische landschap. Zorgen wij voor een vernieuwde synthese tussen de alomvattende natuur en creatief menselijk ingrijpen? Inspireert Landschapsplan Nederland ons om ook nu bewust vorm te geven aan de schoonheid van het land?