Skip to ContentSkip to Navigation
Wubbo Ockels School for Energy and Climate Nieuws

Wubbo Ockels School for Energy & Climate gelanceerd in House of Connections

23 juni 2023
Q&A met Patrick Verkooijen en moderator Marcel Koenis

Tijdens de feestelijke opening van het House of Connections van de Rijksuniversiteit Groningen is de Wubbo Ockels School for Energy & Climate officieel gelanceerd.

Wubbo Ockels, een Nederlandse astronaut en voorvechter van duurzaamheid, wijdde zijn leven aan het bevorderen van een groenere wereld. De officiële opening van de Wubbo Ockels School tijdens de opening van het House of Connections getuigt van zijn visie. Zowel Rector Magnificus Cisca Wijmenga als Lorenzo Squintani, wetenschappelijk directeur van de Wubbo Ockels School, verwezen tijdens de openingsceremonie naar Wubbo's drie principes: 1) We zijn allemaal astronauten van ruimteschip Aarde, 2) Optimisme over duurzaamheid is een verantwoordelijkheid, en 3) Duurzaamheid is niet minder, maar anders en veel leuker.

Q&A met een financieel tintje

Na de openingsceremonie volgde een Q&A met Patrick Verkooijen, CEO van het Global Center on Adaptation, gemodereerd door Marcel Koenis. Verkooijen sprak over de mondiale financiële ecosystemen die klimaatadaptatie mogelijk maken en de mogelijkheden voor de Rijksuniversiteit Groningen om deel te nemen aan de noodzakelijke verandering.

De ambitie van de gemeente Groningen om in 2030 CO2-neutraal te zijn vormde het centrale thema van het evenement. In een interactieve sessie werden de 'changing principles' besproken die nodig zijn om echte verandering te bewerkstelligen rond onderwerpen als energiearmoede en warmtevoorziening. Deze verandering van principes was het resultaat van verschillende workshops die de Wubbo Ockels School de afgelopen maanden in samenwerking met de gemeente Groningen en kennisinstellingen zoals de Hanzehogeschool en EnTranCe heeft georganiseerd.

Het ochtendprogramma werd afgesloten door Bert Stuij, lid van het Expertteam Energiesysteem 2050 en Manager Energie bij RVO. Hij gaf ons inzicht in het ambitieplan voor een klimaatneutraal Nederland in 2050.

Muzikale en visuele samenvatting

Het evenement werd afgesloten door illustrator Floris van Elteren en stand-up muzikant Bart Kiers. Met boeiende visuals en illustraties liet Van Elteren de onderlinge verbondenheid van verschillende elementen van de hoogtepunten van het evenement zien in een meeslepende illustratie. Bart Kiers componeerde een muzikale samenvatting waarin hij de geest van de Wubbo Ockels School bij House of Connections vastlegde. Met een symfonie van songteksten en melodieën bracht Kiers op prachtige wijze de samenvatting van de gebeurtenissen van de dag over. Het muzikale optreden liet het publiek lachen en in goede stemming achter.

Fotografie: Chase Wang

Laatst gewijzigd:11 juli 2023 13:19
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...