Skip to ContentSkip to Navigation
Wubbo Ockels School for Energy and Climate Nieuws

Chapter Zero Netherlands officieel gelanceerd

Commissarissen samen in strijd tegen klimaatverandering
12 april 2023

Het Climate Governance Initiative van het World Economic Forum (WEF) lanceerde op 30 maart 2023 Chapter Zero in Nederland, in navolging van vijftig andere landen. Alle Nederlandse commissarissen van bedrijven zijn uitgenodigd om zich hierbij aan te sluiten, met als doel hen te ondersteunen hun bedrijven te stimuleren ‘Paris proof’ te worden. De initiatiefnemers en oprichters van Chapter Zero Nederland zijn Deloitte, Baker McKenzie en de Rijksuniversiteit Groningen.

Chapter Zero is een onafhankelijke community voor en door commissarissen en gaat uit van de acht principes voor Effective Climate Governance; just transition. Hieronder vallen onder meer strategische integratie, accountability, diversiteit en contact met stakeholders. “Ons doel is om een grote gemeenschap van commissarissen op te bouwen die elkaar stimuleren en van elkaar leren”, zegt Gisella van Vollenhoven, President Chapter Zero Nederland. “We zien dat de urgentie rondom het klimaat groeit in de boardroom, maar dat de invulling als RvC-lid hier nog niet altijd goed op aansluit. Daarvoor kunnen we kennis van klimaatverandering en sector specifieke transities opbouwen en de geschikte instrumenten, zoals beloningssystemen, directieprofielen en -rapportages inzetten. Maar bovenal is het delen van succesvolle én onsuccesvolle praktische ervaringen essentieel.”

Veel aandacht voor lanceringsevenement

De officiële lancering van Chapter Zero Nederland ging gisteren gepaard met een evenement in het Koninkrijk Instituut van de Tropen (KIT) in Amsterdam. Hierbij waren dertig commissarissen, zes externe leiders uit de wetenschap, het bedrijfsleven en het maatschappelijk veld aanwezig. Ook prominente Nederlandse bestuurders woonden het evenement bij. Van Vollenhoven: “Ik waardeer het dat de Nederlandse politiek en samenleving aandacht schenken aan dit initiatief. Voor mij onderstreept dit de noodzaak van de oprichting en belang van commissarissen; ik kijk enorm uit naar de positieve verandering die we samen gaan bewerkstelligen.”

Klimaat op de agenda

Chapter Zero wil effectief climate on board krijgen. Hiervoor organiseert zij onder meer evenementen, webinars, ronde tafelsessies, workshops en trainingen. Hierbij bepalen commissarissen wat op de agenda staat. Van Vollenhoven: “We delen niet alleen relevante kennis en ervaringen, maar reiken ook de juiste tools aan zodat commissarissen de discussie op de juiste manier kunnen voeren. Zo stellen we hen in staat klimaatverantwoordelijkheid volwaardig in te vullen. Hierdoor kunnen ze maatregelen laten nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen die direct en indirect voortvloeien uit hun bedrijfsactiviteiten. Dit terwijl ze hun gezonde bedrijfsvoering continueren.”

Over Chapter Zero

Chapter Zero is een internationale organisatie opgericht vanuit het Climate Governance Initiative van het WEF en is een community van en voor commissarissen. In 2019 is het eerste chapter opgericht in het Verenigd Koninkrijk in samenwerking met de universiteit van Cambridge. Er zijn inmiddels meer dan twintig chapters actief in ruim vijftig landen en bijna 2.500 commissarissen hebben zich aangesloten bij Chapter Zero. De initiatiefnemers en oprichters van Chapter Zero Nederland zijn Deloitte, Baker McKenzie en de Rijksuniversiteit Groningen. Meer informatie vind je op de website Chapter Zero Netherlands.

Laatst gewijzigd:09 juni 2023 16:52
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...