Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Medische Wetenschappen Organisatie Onderwijsinstituut On a mission
University Medical Center Groningen

Internationalisering

internationlisering

Het UMCG en de RUG zijn internationale werk- en studieplekken. Gezamenlijk hebben ze de ambitie om hun internationale karakter te versterken door op de eerste plaats het aandeel buitenlandse studenten en stafleden dat naar Groningen toe komt, de inkomende mobiliteit, te doen groeien en daarnaast ook de uitgaande mobiliteit te stimuleren. Het UMCG streeft ernaar dat minimaal 50% van de studenten tijdens de studie ervaring opdoet in het buitenland.

Naast de in- en uitgaande mobiliteit wordt getracht het aantal samenwerkingspartners in Europa en daarbuiten te verhogen met als doel de eigen kwaliteit en positie te versterken. Onder meer door het uitvoeren van gezamenlijke onderzoeksprojecten alsook het verzorgen van gemeenschappelijke opleidingen en door kennisvalorisatie.

Inkomende en uitgaande mobiliteit

Studenten Geneeskunde, Tandheelkunde en Bewegingswetenschappen die graag een deel van hun onderwijs willen doorbrengen in het buitenland kunnen hiervoor terecht bij de afdeling Student Recruitment & Mobility (SRM). Ze verzorgen een groot deel van de uitgaande mobiliteit alsook de organisatie van de inkomende mobiliteit. Hiervoor onderhoudt de afdeling onder andere contacten met zogenaamde ‘preferred partners’. Dit zijn instellingen uit verschillende landen waarmee uitwisseling van studenten is geformaliseerd. In het afgelopen cursusjaar had het UMCG met 68 instellingen in Europa en daarbuiten een samenwerkingscontract ten behoeve van de uitwisseling van studenten binnen de drie basisopleidingen. Gestreefd wordt om op alle continenten een contract met één of meerdere instellingen te hebben. Door het bouwen aan een netwerk van ‘preferred partners’ kan de kwaliteit van de stageplaatsen worden bewaakt en komt verbetering en borging van de wederzijdse samenwerking beter tot stand. In het kader hiervan is bijvoobeeld een visitatiebezoek gebracht aan de Manipal University in India, waarmee in 2009 een contract is afgesloten, en zijn oriënterende bezoeken gebracht aan Tanzania, Zuid-Afrika en Indonesië.

kaart-Europa

Het UMCG geeft er de voorkeur aan dat studenten hun buitenlandervaring opdoen bij de partnerinstellingen. Het staat studenten echter vrij om, met een goed plan, zelf contacten te leggen met andere instellingen. SRM helpt ook studenten die op eigen initiatief een extracurriculair studieverblijf organiseren en kan in sommige gevallen een subsidie geven voor een buitenlands congresbezoek. Verder is via de JSM een ‘kort buitenlands bezoek’ mogelijk en organiseert ook de International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA) in samenwerking met het UMCG diverse soorten kortdurende stages in het buitenland. Dit geldt eveneens voor de studievereniging Archigenes van Tandheelkunde en Studio Mobilae vanBewegingswetenschappen. Binnen de drie opleidingen lopen bij Geneeskunde de meeste studenten een deel van hun opleiding in het buitenland. Bij Tandheelkunde en Bewegingswetenschappen ligt het percentage lager, maar is de animo stijgende.

Er is pas echt sprake van studentenuitwisseling wanneer buitenlandse studenten ook naar Groningen komen. De Engelstalige master Bewegingswetenschappen (Human Movement) en de Master Sport Sciences dragen hier bijvoorbeeld aan bij. Daarnaast biedt het UMCG een groot aantal Summerschools die zeer aantrekkelijk zijn voor buitenlandse studenten. Voor minder kapitaalkrachtige studenten afkomstig uit instellingen waarmee het UMCG een contract heeft afgesloten, is een beperkt aantal stipendia beschikbaar gesteld om naar Groningen te komen.

Kennisvalorisatie

In 2011 is het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap Groningen (CVO) gestart, waarin het UMCG, de RUG en de Hanzehogeschool samenwerken. Het CVO houdt zich bezig met kennisvalorisatie in de breedste zin van het woord; daaronder valt onder meer het samenwerken met andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen en het ‘vermarkten’ van wetenschappelijke kennis of producten. Op dit moment heeft het UMCG vanuit de drie basisopleidingen contacten met verschillende organisaties en vindt op diverse niveaus een vorm van valorisatie plaats.

European Medical School Oldenburg-Groningen

Onderleiding van prof dr. J.M.B. Kuks zijn de praktische voorbereidingen voor de European Medical School (EMS) Oldenburg-Groningen gerealiseerd. Het Groningse curriculum G2010 heeft hiervoor model gestaan, maar verschillende aanpassingen waren nodig om het Oldenburger curriculum voor het Duitse systeem en voor de Duitse student geschikt te maken; zo hebben Duitse studenten bijvoorbeeld minder natuurwetenschappen in het eindexamenpakket dan Nederlandse studenten en in het programma diende daarom ruimte gereserveerd te worden om de betreffende kennis alsnog aan te bieden. Tevens bestond in Duitsland de wens om – meer dan in Groningen – klinisch vaardigheidsonderwijs in de eerste jaren in te passen. In oktober 2012 is het onderwijsprogramma officieel van start gegaan. Ondertussen zijn de eerset voorbereidingen getroffen voor de samenwerking in de Masteropleiding, waarbij in ieder geval wordt getracht om elk jaar enkele plaatsen toe te kennen aan studenten die in Groningen gestudeerd hebben, bijvoorbeeld in de IBMG.

King Faisal University, Saudi-Arabië

De King Faisal University (KFU) te Al-Ahsa in Saudi-Arabië is in 2010 een intensieve samenwerking met de RUG aangegaan met als doel een equivalent van het Groningse medisch curriculum aldaar te inplementeren. In gezamenlijke taakgroepen worden de studiejaren voorbereid; onderwijsmateriaal wordt waar nodig aangepast en opnieuw vormgegeven en medewerkers van de KFU krijgen trainingen aangeboden. In 2011/2012 bezochten verschillende taakgroepen het UMCG, de staf en het hoger management werden ingewijd in het curriculum, waarna de docenten van het kleinschalige onderwijs uit de eerste onderwijseenheden op bezoek kwamen om getraind te worden, gevolgd door de examinatoren en de curriculummanagers. In het voorjaar van 2012 bezocht een Nederlandse delegatie de KFU voor een trainingsmissie; de medewerkers van de KFU werden op locatie getraind om de uitgangspunten van het curriculum zelfstandig door te kunnen geven aan hun (nieuwe) stafleden en om daarmee de kwaliteit en continuïteit te waarborgen. Het curriculum, dat de naam GMCA2012 (Groningen Medical Education Adoption2012) draagt, is in september 2012 van start gegaan.

King Abdullah Scholarship Programme (KASP)

In 2006 sloot de Saudische overheid een contract af met de universiteiten van Groningen en Maastricht om jaarlijks een groep van ongeveer 50 studenten op te leiden tot (tand)arts. Dit in het kader van het King Abdullah Scholarship Programme, een programma dat studenten, vanwege een beperkte opleidingscapaciteit in eigen land, opleidt aan een buitenlandse universiteit. Nadat gebleken was dat de vooropleiding in Saudi Arabië niet altijd even goed aansloot, is in Groningen hiervoor het Pre University College (PUC) opgericht. In 2011/2012 stroomden 28 studenten vanuit het PUC de medische opleidingen in. In hetzelfde jaar rondden ook de eerste Saudische studenten, die via het PUC de opleidingen binnen kwamen deze af; drie Saudische studenten ontvingen tijdens de eerste IBMG bachelor buluitreiking op 18 september 2012 hun bul.

Laatst gewijzigd:08 februari 2017 14:19