Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Medische Wetenschappen Opleidingen Geneeskunde Bachelor
University Medical Center Groningen

Bachelor

In deze bacheloropleiding bereid je je voor op een loopbaan in de Geneeskunde. Omdat de ontwikkeling tot medisch professional veel tijd en aandacht vergt en we alle studenten optimaal willen voorbereiden, is er een beperkt aantal studieplekken beschikbaar. De opleiding Geneeskunde in Groningen heeft jaarlijks 410 plaatsen beschikbaar. Hiervoor kun je worden toegelaten via deelname aan een selectieprocedure. Het programma wordt 2-talig aangeboden. Let wel: ook in het Nederlandstalige programma maken we gebruik van Engelstalige literatuur.

De driejarige bacheloropleiding Geneeskunde in Groningen is patiëntgericht: al vanaf het eerste jaar heb je contact met patiënten. Aan de hand van hun cases maak je kennis met alle geneeskundige disciplines. Zelfstandig of in kleine groepjes werk je studieopdrachten uit. Tijdens een tweeweekse zorgstage ervaar je de dagelijkse gang van zaken op een afdeling in het ziekenhuis of een verpleeghuis.

Als student Geneeskunde bouw je een solide theoretische basis op en ontwikkel je academische en praktische vaardigheden.

Waarom dit programma in Groningen?

Kenmerken van het Groninger curriculum zijn:

  • Het is een probleemgestuurd programma;
  • De patiënt en de student staan centraal;
  • De studenten hebben een zelfstandige en actieve rol.

De bacheloropleiding onderscheidt 3 typen onderwijseenheden:

  1. Oorzaken van Ziektes
  2. Competentieontwikkeling
  3. Kennisprogressie

De onderwijseenheden Oorzaken van Ziektes richten zich op de ontwikkeling van medische kennis. In de onderwijseenheden Competentieontwikkeling staat de ontwikkeling van de competenties centraal die belangrijk zijn om een goede arts te kunnen worden. Deze competentieontwikkeling vindt plaats binnen een Learning Community (Intramurale Zorg, Duurzame Zorg, Global Health of Innovatieve Gezondheidszorg). In de onderwijseenheden Kennisprogressie wordt je persoonlijke ontwikkeling van kennis getoetst in een landelijke voortgangstoets. Hierbij wordt je score afgezet tegen het gemiddelde niveau van medische kennis van je medestudenten en met het landelijk gemiddelde. Zo leer je je eigen lacunes in medische kennis te herkennen. In totaal maak je 4 keer per jaar een voortgangstoets.

Laatst gewijzigd:01 december 2022 11:15
View this page in: English