Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Praktische zaken Waar vindt u ons prof. dr. T.T. (Tom) Postmes

prof. dr. T.T. (Tom) Postmes

Hoogleraar Sociale Psychologie

Project "Sociale Onrust in Nederland", in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties (2012-2013). Korte omschrijving:  Protesten, demonstraties, rellen en onlusten zijn allen uitingen van sociale onrust. Hoe ontstaat deze onrust? Is onrust in de 21ste eeuw wezenlijk aan het veranderen? En wat is de kans dat rellen zoals in Parijs (2005), Londen (2011) of Griekenland en Spanje (2010-2012) ook in Nederland plaatsvinden? Op basis van 4 casestudies en een literatuuroverzicht bespreekt dit rapport de achtergronden en voorspellers van rellen en onrust in Nederland. Het schetst uitdagingen voor politiek, media en overheid bij het omgaan met onlusten en presenteert een beleidsmatrix als hulpmiddel bij de preventie ervan. 

RAPPORT DOWNLOADEN

Project "Van collectief ongenoegen tot ordeverstoringen" in opdracht van Ministerie van Veiligheid en Justitie (2013-2014). Korte omschrijving:   Wereldwijd is sinds 2010 een sterke stijging van het aantal massale protesten en grootschalige rellen zichtbaar. In veel gevallen heeft dit gevolgen voor de nationale veiligheid, met name voor de sociale en politieke stabiliteit. In Nederland is deze toename minder accuut merkbaar. Toch is ook in ons land sprake van ongenoegen en heerst een zekere mate van angst voor "onrust". In dit rapport is een analyse gemaakt van uitingen van collectief ongenoegen aan de hand van vier vragen:

  1. Hoe leidt ongenoegen tot grootschalige publieke conflictgedragingen?
  2. Welke factoren bepalen de omvang van dergelijke conflictgedragingen en hun nasleep?
  3. Wat zijn de aanknopingspunten voor de overheid om vormen van ongenoegen en publieke conflictgedragingen te dempen c.q. tegen te gaan?
  4. Welke vormen van maatschappelijk ongenoegen en van grootschalige publieke conflictgedragingen raken de nationale veiligheid van Nederland?

Dit betreft een theoretisch en empirisch onderzoek naar de rol van maatschappelijke onderstromen, sociale media en trigger events bij het ontstaan van maatschappelijke onrust, afnemend vertrouwen in de overheid en publieke geweldsuitingen. De grootschalige rellen in London (augustus 2011) en de Project X-rellen in Haren (september 2012) waren opvallende publieke geweldsuitingen. Meer recent (mei/juni 2013) is er onrust en geweld geweest in bijvoorbeeld Istanbul. 

LINK RAPPORT

Project “Organic Growth Of Groups: When And How Do Bystanders Become An In-group” met Aafke van Mourik Broekman (AiO), Ernestine Gordijn, Namkje Koudenburg (co-supervisoren), Kirsten Krans (Random Collision) en Tjeerd Andringa (Kunstmatige Intelligentie). Als pilot voor dit door NWO gefinancierde project ontwikkelden we samen met Random Collision een dansvoorstelling, uitgevoerd tijdens Noorderzon 2013.

Laatst gewijzigd:25 juni 2022 13:39