Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Praktische zaken Waar vindt u ons prof. dr. K.J. (Kees Jan) Roodbergen

Ziekenhuis Logistiek tijdens en na COVID-19

Ziekenhuis Logistiek tijdens en na COVID-19

Mede-aanvrager

Subsidie van: ZonMw
Tijdsperiode: 2020
Budget : €25,000
Consortium Partner: Martini Ziekenhuis Groningen

Ziekenhuizen in Nederland zijn volop bezig met het hervatten van de reguliere zorg waarbij de veiligheid van patiënten voorop staat. De 1,5 meter samenleving zorgt voor ziekenhuizen voor nieuwe uitdagingen in de zorglogistiek. Om ervoor te zorgen dat patiënten ten alle tijden 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden zal de capaciteit van wachtkamers significant worden gereduceerd. De capaciteit van het zorgsysteem wordt daarmee ineens bepaald door de maximale beschikbare ruimte in de wachtkamer. Dit vraagt om het ontwikkelen een nieuwe methodiek om alle processen te plannen zodat zoveel mogelijk afspraken kunnen doorgaan.

Een ziekenhuis kan onder deze omstandigheden vier soorten maatregelen nemen om het aantal patiënten in een wachtkamer te verminderen, namelijk:

  1. wachtkamers opnieuw inrichten
  2. verminderen van het aantal afspraken dat op een dag wordt gepland,
  3. invoeren van nieuwe organisatorische maatregelen om aankomsten van patiënten te reguleren,
  4. ontwerpen van nieuwe afsprakenschema's.

Afsprakenschema's van ziekenhuizen zijn meestal zo ingeregeld dat het proces goed verloopt, dat artsen een fijn werkschema hebben en van alle typen afspraken de juiste hoeveelheden ingepland staan. Maar de afsprakenschema's zijn niet ontworpen om het aantal wachtende patiënten te minimaliseren. Juist dat is nu echter van het grootste belang. Doordat minder patiënten tegelijk in de wachtkamer kunnen zitten, wordt dit opeens een doorslaggevende factor om te bepalen of een afsprakenschema goed is. Het doel van dit project is om voor ziekenhuizen een planningstool beschikbaar te stellen waarbij nieuwe afsprakenschema's worden bepaald zodat het aantal wachtende patiënten wordt geminimaliseerd én daarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met het gebruiksgemak voor artsen én het aantal afspraken dat kan worden gepland geleidelijk kan worden verhoogd. Door het gebruik van deze planningstool door ziekenhuizen in Nederland beogen we generieke inzichten te verkrijgen over hoe de reguliere zorgcapaciteit zo veilig mogelijk kan worden opgeschaald.

Laatst gewijzigd:19 juni 2020 11:33
View this page in: English