Het podium van de toekomst
Dankzij de corona pandemie hebben veel podia de creatieve omslag gemaakt naar andere vormen van podiumkunstbeleving. Dat kan bijvoorbeeld door streams, denk nog maar eens aan de online edities van Eurosonic Noorderslag. Maar ook andere vormen van concertbeleving, zoals de hologrammen van ABBA of concerten in games zoals Fortnite (van o.a. Marshmello en Eminem). Het lijkt er dus op dat virtuele omgevingen en technologische innovaties een verrijking kunnen zijn voor concertzalen, maar hoe geef je daar als regionale organisatie als SPOT een goede invulling aan? De studenten Jenske Veenstra, Matei Holban, Joppe Kok, Alek Borowiak en @Nico Signorini gingen op onderzoek uit.
De studenten onderzochten de rol van de verschillende elementen (artiest, venue en publiek) die samenkomen in een concertzaal, ze analyseerden de organisatie van SPOT aan de hand van deze elementen en deden een onderzoek naar voorbeelden van best practices die podiumkunst beleving innoveren.
Door middel van een stakeholder meeting met verschillende SPOT professionals kregen de studenten inzicht in de directe en lange termijn behoeften van SPOT als het gaat om innovatie en virtuele omgevingen. Hieruit bleek vooral dat de vraag naar innovatie niet per se vanuit de concertzalen moet komen, maar vanuit de artiest die komt spelen. SPOT kan vooral in haar faciliterende rol innoveren en anticiperen op toekomstige behoeften van artiesten. De studenten hebben op basis van het theoretische onderzoek en de stakeholder meeting een rapport geschreven met een aantal concrete adviezen waar SPOT hun innovatiestrategie op kan baseren.
Annie Kats, projectondersteuner, over het onderzoek:
Het onderzoek van de studenten heeft SPOT een aantal heldere adviezen voor de toekomst opgeleverd. We weten welke richting we op kunnen en zijn daarnaast door het onderzoek ook geïnspireerd geraakt om die richting in te slaan!

Laatst gewijzigd: | 31 maart 2025 17:06 |