Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops Language, Culture and Communication Projecten

Een historische tentoonstelling maken met een beperking

Arjen Bakker (31) liep tijdens zijn geboorte hersenschade op en kan daardoor niet zelfstandig wonen. Daarom woont hij in Noorderbrug, een specialistisch wooncentrum voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Studeren lukt niet, maar zijn interesse voor geschiedenis is er niet minder om. Hij presenteert graag, en wil graag een tentoonstelling over de geschiedenis van Groningen ontwikkelen. Maar waar begin je? Geschiedenisstudente Samira Kunz en de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie ondersteunen Arjen in het ontwikkelen van deze tentoonstelling.

Over Arjen

“Mijn naam is Arjen en ik ben 31 jaar oud. Ik woon in het Wooncentrum van Noorderbrug, omdat ik niet zelfstandig kan wonen door mijn hersenbeschadiging tijdens de geboorte. Als ik kon studeren was geschiedenis één van de dingen die mijn interesse had. Die interesse is altijd gebleven en heb ik naar andere mogelijkheden gekeken om toch met geschiedenis bezig te zijn. Mijn interesse heeft Koude Oorlog en de Tweede Wereldoorlog, maar daar heb ik al meerdere prestentaties over gegeven. Ik wil uit mijn comfortzone komen en daarom besloten Samira en ik dat wij de groei van de Stad Groningen vanaf de Romeinse tijd tot nu gaan onderzoeken.”

Over Samira

Mijn naam is Samira Kunz, ik ben 20 jaar en kom uit Cuijk (in Brabant). Iets meer dan een jaar geleden ben ik naar Groningen verhuisd om geschiedenis te studeren aan de RUG, ik zit nu in mijn tweede jaar van de studie. Sinds een half jaar heb ik een bijbaantje bij café the Crown, daar heb ik Arjen leren kennen. Hij benaderde mij begin september met de vraag of ik hem kon helpen bij het maken van een tentoonstelling over de geschiedenis van Groningen. Op dat moment was het nog een beetje een vaag concept, maar het leek mij toen al interessant en ik stemde in. Na een kennismaking met Vincent Hazelhoff van de wetenschapswinkel en Carolien van Klaveren van Noorderbrug middels een wat haperend videobelgesprek, mede door het slechte internet in mijn studentenhuis, werden de eerste stappen van het project in gang gezet.

Onze eerste uitdaging was om tot een concreet onderwerp te komen, want Arjen en ik kwamen er al snel achter dat er binnen de geschiedenis van Groningen een heleboel te onderzoeken valt. Daarom hebben we er uiteindelijk voor gekozen een tijdlijn van de stad Groningen te gaan maken, waarin wij de belangrijkste en interessantste ontwikkelingen van de stad door de eeuwen heen gaan onderzoeken. Zo hopen we uiteindelijk een visueel beeld te creëren van de groei van Groningen en hier uiteindelijk een aansprekende tentoonstelling voor in Noorderbrug van te maken. Het project is nog helemaal nieuw voor ons beide en het is tevens de eerste keer dat ik mijn kennis van de studie op praktische wijze ga toepassen. Het is dus nog enigszins spannend, maar enthousiasme ontbreekt in ieder geval niet.

Samira en Arjen gaan samen op bronnenjacht, bezoeken interessante plekken in de stad en verkennen archiefinstellingen. Uit dit onderzoek vloeit uiteindelijk een tentoonstelling voort, die waarschijnlijk in het Talentencentrum van Noorderbrug te bewonderen is.

Meer over Noorderbrug

De Noorderbrug is ruim 50 jaar specialist voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, doofheid met complexe problematiek, een chronische neurologische aandoening en de ziekte van Huntington. De Noorderbrug ondersteunt cliënten en hun familie bij het (her)inrichten van hun leven naar hun eigen mogelijkheden en wensen. Daar waar iemand (tijdelijk) niet zelf regie kan voeren, neemt De Noorderbrug deze over. Doel is daarbij altijd het versterken van eigen mogelijkheden om zo stapsgewijs de regie zoveel mogelijk zelf te leren voeren.

Laatst gewijzigd:06 augustus 2021 14:55