Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Wetenschapswinkels Taal, Cultuur en Communicatie Projecten

Maai-Mei-Niet

Wie zijn wij?

Wij zijn een groep van drie studenten van de faculteit Letteren die momenteel de “Career Minor” doen. Wij zijn een interdisciplinair (twee geschiedenis, één media) en internationaal (één Nederlandse, één Britse, één Amerikaanse/Braziliaanse) team van studenten geïnteresseerd in de ideeën van toekomstbestendig beheer van de stad.

Van links naar rechts: Jorik, Bela en Matthew
Van links naar rechts: Jorik, Bela en Matthew

De opdracht:

De gemeente Groningen is altijd op zoek naar manieren om het milieu van de stad te verbeteren. Dit niet alleen voor haar burgers maar ook voor de insecten, dieren en planten die met ons in de stad leven. Met nieuwe informatie en strategieën komt verandering in de gewoonten van de stad. Vaak nemen we voor lief hoe deze veranderingen tot stand komen. Hoe gaat een milieustrategie van theorie naar praktijk? Wie is verantwoordelijk in dit proces? En hoe wordt die verandering effectief begeleid? Ons project onderzoekt hoe deze milieuveranderingen worden doorgevoerd en hoe bij toekomstige milieuveranderingen verschillende stemmen en expertise kunnen worden betrokken om het succes ervan te garanderen.

In samenwerking met Stadsbeheer Groningen hebben we geleerd welke problemen zich kunnen voordoen bij pogingen om de bestaande methoden, die de stad soms al tientallen gebruikt, te veranderen. Bij een organisatie als Stadsbeheer, met circa 700 medewerkers, kunnen de communicatiekanalen een complexe uitdaging vormen. Aangezien elk niveau van de organisatie gespecialiseerd is in verschillende gebieden, zoals theoretische beleidswijzigingen of de praktische uitvoering van dit beleid, kunnen boodschappen verloren gaan in de vertaling. Hierdoor kan er verwarring ontstaat bij de medewerkers van Stadsbeheer en uiteindelijk bij de burgers van de gemeente.

Het beleid omtrent Maai-Mei-Niet is zo’n verandering in het bestaande beleid dat lastig is gebleken om naar iedereen te communiceren. Dit beleid is bedoeld om de biodiversiteit van grasvelden in de stad te vergroten. Het plan zelf, het gras niet maaien tot de maand mei voorbij is, klinkt in principe als een eenvoudige opgave, maar de uitvoering van een dergelijk beleid vergt veel planning, samenwerking en bewustwording. Tijdens de proef in 2021 had Stadsbeheer moeite om het idee over te brengen op de medewerkers om iedereen dezelfde kant op te laten trekken. Het gevolg was dat grasvelden die als "niet maaien" waren aangewezen, uiteindelijk toch werden gemaaid; tot verwarring van de inwoners van de stad.

Ons project wil samenwerken met meerdere lagen van de organisatie van Stadsbeheer om te begrijpen waar zich de meeste communicatieproblemen voordoen, en hopelijk een nieuwe communicatiestrategie ontwikkelen die een efficiëntere en meer coöperatieve aanpak mogelijk maakt bij de uitvoering van een toekomstbestendig milieubeleid.

Laatst gewijzigd:14 december 2022 15:13
View this page in: English