Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Wetenschapswinkels Taal, Cultuur en Communicatie Projecten

Inclusiviteit in de Europese live muziekindustrie

Live muziek is een universele taal die interactie verzorgt tussen muziek en publiek. Live muziek en muziekfestivals brengen mensen zonder twijfel samen. Maar, er is nog veel te doen om de live muziekindustrie zelf inclusiever te maken. Nog steeds is er een grote genderkloof in de line-ups van festivals, zijn niet alle festivals veilig genoeg voor de LHBTQIA+ gemeenschap en zijn concerten en festivals niet altijd even veilig en toegankelijk voor mensen met een handicap. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat live muziek evenementen ook voor deze groepen een veilige en inclusieve plek worden? En hoe betrekken we deze groepen meer bij de muziekindustrie?

Ook Eurosonic Noorderslag (ESNS), één van de grootste showcase festivals binnen de Europese Unie, hecht veel waarde aan deze thema’s. Nieuwe artiesten uit Europa spelen zichzelf in de kijker van mensen uit de muziek/live sector. Denk aan programmeurs van festivals en poppodia, maar ook aan labels, publishers, agenten alsmede de popmedia. Het festival is niet alleen een showcasefestival voor boekers in de industrie om nieuw talent te vinden, maar ook een vierdaagse conferentie waarin actuele thema’s en onderwerpen met betrekking tot de live sector worden besproken.

De studenten presenteerden hun werk op de ESNS conferentie (foto: Chris Tonelli)
De studenten presenteerden hun werk op de ESNS conferentie (foto: Chris Tonelli)

Masterstudenten Juan Carlos Méndez Alvarez en Dan Padure hebben naar de man-vrouwverhouding van de artiesten binnen de programmering van de showcase festivals Roskilde (Denemarken) en ESNS (Nederland) gekeken. Uit hun analyse van de man-vrouwverdeling de line-ups bleek dat sinds een aantal jaar de man-vrouwverdeling zo goed als evenwichtig is. Dit blijkt echter niet uit de line-ups van het talentenprogramma ESNS Exchange. Van de door het Exchange programma geboekte artiesten was 80% mannelijk. Het onderzoek gebeurde in samenwerking met ESNS en Guds Agency, een bureau dat inclusiviteit in de muziekindustrie promoot, onderzoekt en organisaties adviseert op dit gebied.

Het vervolgonderzoek dat uit Juan Carlos en Dan’s analyse vloeit zal uitgevoerd worden door studenten van het MA vak Music careers, industries and lives, een specialisatie van het grotere MA programma Music, Theatre and Performance Studies (RUG), en zal weer in samenwerking zijn met het beleidsteam van ESNS en Guds Agency.

Onderzoeksfocus

  • Het onderzoek van afgelopen jaar laat zien dat boekers bepaalde keuzes maken die de genderrepresentatie op muziekevenementen niet altijd positief beïnvloeden. Dit blijkt uit de discrepantie tussen wat de line-ups van de festivals laten zien en de man-vrouwverdeling in het ESNS Exchange programma. Wat zijn de werkwijzen en belangen van programmeurs binnen de Europese festivalwereld? Wat zijn de voornaamste beweegredenen bij het boeken van artiesten? Voor welke demografie boeken ze en wat is de samenstelling van hun team?
  • Verder zouden we de MA student Dan Padure’s genderanalyse van Eurosonic Noorderslag uit willen breiden en een diepgravend onderzoek naar andere festivals zoals Reeperbahn Festival, Leeds festival, Tallinn Music Week, Glastonbury, Reading festival of andere Europese festivals willen uitvoeren.

Verdeling van de taken

  • De studenten kunnen gebruik maken van het uitgebreide netwerk dat ESNS ter beschikking heeft voor hun interviews, ze kunnen beleidsdocumenten inzien en ze kunnen het ESNS-projectteam, GUDS Agency en MaLisa Stiftung vragen om begeleiding.
  • Docenten van het masterprogramma Arts, Culture & Media begeleiden het onderzoeksproces inhoudelijk en becijferen het eindproduct.
  • De Wetenschapswinkel Taal, Cultuur & Communicatie treedt op als bemiddelende partij en waarborgt dat het eindproduct naar wens van de opdrachtgever is.

Contact

  • Ilona Deuring - EU Beleidsmedewerker ESNS (contactpersoon tussen de stduenten, ESNS en haar EU partners)
  • Dr. Chris Tonelli - Assistant Professor of Music (RUG)
  • Vincent Hazelhoff - Coördinator Wetenschapswinkel TCC (RUG)
  • Lars Jansen - Projectleider Wetenschapswinkel TCC (RUG)

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur & Communicatie

Laatst gewijzigd:28 augustus 2023 14:09
View this page in: English