Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops Language, Culture and Communication Menu

Adel in Groningen

“Mevrouw maakt absoluut geen geheim van haar verhouding met de graaf zu Schaumburg Lippe, integendeel, zij kent in dat opzicht geen grenzen. Zij beweert in het openbaar, dat zij zich niet meer beschouwd als getrouwd met mijnheer Bentinck.”

Brieffragment van Abraham Trembley aan Lady Portland over Charlotte Sophie Bentinck, Den Haag, 1743.

Borg Nienoord te Leek, wikimedia commons
Borg Nienoord te Leek, wikimedia commons

Fragmenten als deze laten zien dat de adellijke families ook hun eigen problemen kenden. Tegenover een titel, een borg en een rijtuig stond een onvermijdelijke verplichting aan de gemeenschap. De adel hield graag vol dat ze buiten deze gemeenschap stonden. Maar ze werden geconfronteerd met dezelfde alledaagse problemen. Huwelijksperikelen, verlies van kinderen en maatschappelijke tegenslagen

Veruit de meeste Nederlanders zullen niet afstammen van de adel. Het leven op een sprookjesachtig landgoed is voor maar weinig mensen weggelegd. Hoewel het lijkt alsof edele dames en heren vrij waren van maatschappelijke verplichtingen was niets minder waar. Sterker nog, iets terugdoen voor het volk hoorde bij de dagelijkse gang van zaken. De uitgelezen manier om jezelf te presenteren bleef tot aan het einde van de negentiende eeuw het rijtuig.

In de tentoonstelling waaraan momenteel gewerkt wordt in Museum Nienoord, komen deze onderwerpen aan bod. Vanaf 3 juli willen wij jullie verwelkomen op het landgoed Nienoord.

Laatst gewijzigd:04 maart 2021 14:37