Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Scholierenacademie

Hulpkaarten

Wat zijn de hulpkaarten?

Parallel aan ons lespakket over onderzoeksvaardigheden Knowlands heeft de Scholierenacademie de basisset hulpkaarten ontwikkeld. Hulpkaarten zijn kaarten voor leerlingen met uitleg over onderzoeksvaardigheden. Voor elke vaardigheid die je nodig hebt om onderzoek te doen, is een hulpkaart beschikbaar. Daar staat op wat de vaardigheid inhoudt, waarom dat van belang is en hoe je de vaardigheid moet toepassen.

Basisset. Doelgroep: klas 3 en 4

De hulpkaarten zijn ingedeeld in de fases van de onderzoekscyclus.

  • Fase 1: verwondering. Wat moet je doen als je wil beginnen met een onderzoek, maar geen flauw idee hebt wat je wil onderzoeken? Dan moet je inspiratie op gaan doen en brainstormen. Maar hoe doe je dat? Op de hulpkaarten bij fase 1 staan werkvormen die jou en je leerlingen op weg helpen.
  • Fase 2: verkenning. De verkenning begint vaak met het zoeken van informatie op internet. Maar hoe kun je gericht naar betrouwbare informatie zoeken, de juiste informatie selecteren en dan ook nog eens goed verwerken? De hulpkaarten van fase 2 geven tips en handvatten om dit goed te doen.
  • Fase 3: onderzoeksvraag opstellen. Ondertussen heb je een nieuwsgierige vraag, maar hoe kun je deze ombouwen naar een goede onderzoeksvraag?
  • Fase 4: onderzoeksplan maken. Dat er verschillende onderzoeksmethoden bestaan is voor leerlingen misschien niet nieuw, maar het kan lastig zijn om de juiste te kiezen. De hulpkaart ‘Onderzoeksmethode kiezen’ helpt hierbij.
  • Fase 5: uitvoering onderzoek. Hoe moet je eigenlijk een onderzoek uitvoeren? Hoe je een experiment opzet, een interview uitvoert of een enquête maakt, vind je terug in de hulpkaarten van fase 5.
  • Fase 6: conclusies en discussie. In de derde of vierde klas hoef je van leerlingen nog niet te verwachten dat ze alle data kunnen verwerken en evalueren, dus voor deze fase zijn in het basispakket geen kaarten opgenomen.
  • Fase 7: presentatie. Deze fase bevat kaarten die je die helpen om je onderzoek te presenteren.
Hulpkaarten basisset
Hulpkaarten basisset

Uitbreidingsset. Doelgroep: klas 5 en 6

Van leerlingen in klas 3 en 4 hoeven leerlingen nog niet een volledig onderzoek uit te kunnen voeren, maar in klas 5 en 6 moeten leerlingen uiteindelijk een profielwerkstuk kunnen schrijven, dus dan worden meer vaardigheden van leerlingen verwacht. Daarom is in de hulpkaarten uitbreidingsset een aantal hulpkaarten toegevoegd. Zo is de kaart over zoeken op internet uitgebreid met tips voor gevorderden en zijn er kaarten gemaakt bij fase 6, zodat leerlingen geholpen zijn bij de conclusie en discussie. Ook is bij fase 4 bijvoorbeeld een kaart toegevoegd over kwaliteitseisen van een onderzoek en is er nu ook bij fase 2 een kaart over de probleemstelling. Ben je benieuwd naar alle extra kaarten in de uitbreidingsset, bestel hem dan hieronder. Let op: de uitbreidingsset is op zichzelf niet als complete set te gebruiken, daarvoor heb je ook de basisset nodig.

In de volgende lespakketten en workshops worden de hulpkaarten ook ingezet

  • Knowlands, als je dit lespakket bestelt, krijg je ook de basisset hulpkaarten
  • Zin en onzin van spreekwoorden, als je dit lespakket bestelt, krijg je ook de basisset hulpkaarten.
  • Profielwerkstukworkshops van www.wetenschapsdate.nl Als je deze workshop boekt, nemen de steunpunten van de Scholierenacademie een basis- en uitbreidingsset hulpkaarten voor je mee.

Docentenhandleiding

Bij de basisset hulpkaarten hebben we ook een docentenhandleiding ontwikkeld. In deze handleiding vind je de didactische achtergrond van de hulpkaarten. Daarnaast is er een beschrijving van de rol van de docent bij de inzet van de hulpkaarten. Verder vind je nog tips voor extra werkvormen en links met meer verdiepende informatie. Van de docentenhandleiding is er alleen een digitale versie beschikbaar, de hulpkaarten krijg je per post toegestuurd.

Hulpkaarten uitbreidingsset
Hulpkaarten uitbreidingsset
Laatst gewijzigd:22 november 2022 15:10