Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie

Lespakket 'Aan wie moet ik mijn geitje offeren?'

Voor leerlingen uit klas 1 en 2

Deze gratis lessenserie is ontwikkeld door de Scholierenacademie in samenwerking met Tim de Groot en dr. Saskia Peels-Matthey.

Poseidon is de god van de zee, Hades van de onderwereld, Aphrodite van de liefde... of toch niet? Als je wat beter naar de goden kijkt, zie je dat er een heleboel zaken onder hun vielen. Maar hoe wisten de oude Grieken nou precies aan wie ze een geitje moesten offeren? Aangezien ze geen lijst op de koelkast hadden hangen, moeten ze het op een andere manier geweten hebben. Hier doet dr. Saskia Peels-Matthey onderzoek naar, en dit gaan de leerlingen zelf onderzoeken aan de hand van dit lespakket. Praktische informatie...

Poseidon: god van de zee en...?
Poseidon: god van de zee en...?

Wat leren de leerlingen?

Tijdens de lessenserie wordt er ingezoomd op het oud-Griekse polytheïsme. Hoe wisten gelovigen het verschil tussen goden te maken en daardoor hun keuze te laten bepalen tot wie ze moesten bidden? Wanneer je als wetenschapper onderzoek doet naar de Griekse goden, hoe doe je dat dan? Hoe stel je bijvoorbeeld de juiste onderzoeksvragen?

Het schoolcurriculum, de lengte van een lesuur, de achtergrond- en voorkennis van de leerlingen; dit verschilt van school tot school. Daarom is deze lessenserie modulair opgezet, waarin de docent zelf eenvoudig die elementen uit het lespakket kan kiezen die passen binnen het curriculum en zodoende optimaal aansluiten bij de leefwereld en leeromgeving van de leerling.

Praktische informatie

  • Wat? Lespakket over Griekse goden
  • Voor wie? Leerlingen uit klas 1 en klas 2
  • Wat kost het? De lessenserie is gratis
  • Vragen? Scholierenacademie@rug.nl
  • Aanvragen kan via dit formulier

Ondersteunend materiaal

Hier vindt u de powerpoint met teksten voor in de klas.

Laatst gewijzigd:06 april 2021 12:36