Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenCentrum voor Informatie TechnologieResearch and Innovation SupportVirtual Reality en Visualisatie

Nieuws

Reken nodes van het Grid cluster
Reken nodes van het Grid cluster

Nieuw Grid cluster  in bedrijf

Het nieuwe Grid cluster is sinds maart al volop in bedrijf. Inmiddels hebben er al meer dan 230.000 jobs gedraaid. »

Haagse Hogeschool
Haagse Hogeschool

Calamiteiten in het Vizier

Het HPC/V verzorgde op 5 oktober 2011 in opdracht van Groningen Seaports een 3D presentatie tijdens het symposium 'Calamiteiten in het Vizier' in de aula van de Haagse Hogeschool. »

Science On a Sphere
Science On a Sphere

Science On a Sphere

Onze eigen versie van Science On a Sphere is net gereed en maakt goed gebruik van ons mega touchscreen . De oorspronkelijke versie is ontwikkeld door NOAA. Klik verder om ook een filmpje te zien.  »

3D stereo spel op Noorderzon
3D stereo spel op Noorderzon

HPC/V op Noorderzon

Gedurende het Noorderzon festival (18-28 augustus 2011) stond er een grote wetenschapskubus van 10x10x10 meter, Qu3, waarvoor op de bovenste verdieping het HPC/V, in opdracht van Groningen Seaports, een gezond en energetisch spel gemaakt heeft. »

Gridcluster klaar om uit te pakken.
Gridcluster klaar om uit te pakken.

Nieuw Gridcluster in aanbouw

Afgelopen dinsdag 30 augustus is een nieuwe Grid cluster gearriveerd. Dit cluster zal de bijna 5 jaar oude hardware van het huidige Grid cluster gaan vervangen. Het cluster is geleverd door HP en aangeschaft met behulp van subsidie van Big Grid.   »

4k video in GIS onderwijs
4k video in GIS onderwijs

4k Video Seminar

Nadat we een 4k video wedstrijd gewonnen hadden (georganiseerd door Surfnet en Waag Society) hebben we een video gemaakt voor gebruik tijdens de lessen over Geografische Informatie Systemen. In februari 2011 heeft Gert-Jan Verheij tijdens het Seminar innovatie en inspiratie een presentatie gegeven over hoe dat effectief kon worden ingezet. »

Plasma Touch
Plasma Touch

Mega Multitouch Screen

Met een beetje zelfbouw en wat eigen geschreven software is eind januari 2011 ons grote touchscreen gereed gekomen. Het is erg groot, maar bovendien erg snel. Het kan makkelijk tien personen tegelijk aan en zal voornamelijk gebruikt worden voor onderwijs en onderzoek. »

De userinterface van MACHT-tig
De userinterface van MACHT-tig

Science Linx

Een experimenteel en innovatief project heeft het HPC/V in juni opgeleverd bij de permanente expositie van Science Linx. Met behulp van augmented reality kunnen bezoekers ervaring op doen met objecten die super klein of juist super groot zijn. »

Nieuwbouw Duo2
Nieuwbouw Duo2

Nieuwbouw duo2

in juni 2010 heeft het HPC/V presentaties verzorgt voor duo2 dat op de plek van de huidige IB-groep een nieuw gebouw aan het neerzetten is. De interactieve sessies met het personeel van duo2 werden door de deelnemers zeer gewaardeerd. »

Dreamforest bij het HPC/V
Dreamforest bij het HPC/V

Dreamforest

Om bij weg te dromen of om inspiratie op te doen, het dreamforest siert nu de ontvangstruimte van het HPC/V »

Mobiel planetarium tijdens de opening
Mobiel planetarium tijdens de opening

Opening Reality Center

op 28 mei 2010 werd het vernieuwde Reality Center feestelijk in gebruik genomen. Het beschikt nu o.a. over een cylindervormig transparant scherm met zes full-HD projectoren. »

Het grote voorbeeld
Het grote voorbeeld

Echte angst met virtuele spinnen.

In een nieuwe virtuele wereld gemaakt door Gerwin Kramer, een student bij het HPC/V, kunnen mensen met angst voor spinnen effectief behandeld worden.  »

Infiniband switch in Millipede
Infiniband switch in Millipede

Millipede rekencluster in gebruik genomen.

Het cluster voor grote rekenaars aan de Rug is in gebruik genomen op 15 mei 2010. Met meer dan 3200 processor cores zal het de komende jaren de honger naar meer rekenkracht van de wetenschappers moeten stillen. »

Reality Center
Reality Center

Real Research in Virtual Reality

In de lifestyle special van de universiteitskrant van 19 december 2009 is een artikel te vinden over het Reality Center.

Het nieuwe cluster
Het nieuwe cluster

Cluster ziet het licht

Het nieuwe Cluster kreeg voor het eerst stroom. Nu is het tijd voor configuratie en testen. »

Nieuw cluster
Nieuw cluster

Nieuw cluster is onderweg

Met een snelheid van 30 Tflop, geheugen van 8TByte en 132TB aan diskruimte krijgt het HPC/V er een binnenkort een nieuw cluster bij dat gebruikt gaat worden voor onderzoek en onderwijs. »

Minister Cramer met burgemeester Bijl
Minister Cramer met burgemeester Bijl

Minister Cramer beleeft de Virtuele dierentuin

Op 5 oktober 2009 bracht minister Cramer (ruimte en milieu) een werkbezoek aan de gemeente Emmen, waarbij ze op de hoogte gebracht werd van de nieuwbouwplannen van het dierenpark. »

Minister van der Hoeven
Minister van der Hoeven

Van der Hoeven op bezoek in Emmen

Op 30 mei 2009 was minister (Economische Zaken) Maria van der Hoeven in Emmen op bezoek en bekeek daar onder andere het virtuele model van de nieuwe dierentuin. »

Detail nieuwe koeling.
Detail nieuwe koeling.

Reality Center gaat vernieuwen

Het huidige Reality Center is dringend aan vervanging toe. De verbouwing is begonnen op 10 maart 2009. Uiteindelijk krijgen we een Virtual Reality opstelling met meer resolutie, meer lichtopbrengst en een betere inzetbaarheid. »

Dierentuin Emmen
Dierentuin Emmen

Dierentuin Emmen

Voor de dierentuin in Emmen hebben we een visualisatie gemaakt van de plannen voor een nieuwe dierentuin. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op 9 januari 2009 zijn de plannen aan een groot publiek gepresenteerd op een scherm van maar liefst acht meter breed.   »

Minister Donner met Harm Post
Minister Donner met Harm Post

Minister Donner bekijkt Eemshaven in 3D

In aanwezigheid van Minister Donner gaf Harm Post, directeur Groningen Seaports, in Finsterwolde een presentatie met ons 3D model van Delfzijl en de Eemshaven, met als aandachtspunt de werkgelegenheid in de haven. »

Premier Balkenende
Premier Balkenende

Premier Balkenende op Bezoek bij HPC/V

In het kader van een werkbezoek was minister-president Balkenende op woensdag 26 november op zijn eigen verzoek te gast bij het CIT. Omdat het ging om een informeel bezoek, was er vooraf niet veel ruchtbaarheid aan gegeven. »

Tram op de Grote Markt
Tram op de Grote Markt

Regiotram Groningen

Om de discussie over de nieuwe plannen van de tram in Groningen te bevorderen en mensen te laten ervaren hoe die plannen er uiteindelijk uitgaan zien, heeft het projectburo ons gevraagd om een virtuele tram te maken die langs de verschillende tracees kon rijden. Van 6 t/m 9 juni 2008 kon het grote publiek in de Martini kerk plaatsnemen in de 3D tram. Buiten op de Grote Markt stond een echte tram. »

Virtuele vlindertuin
Virtuele vlindertuin

Virtuele vlindertuin

Gedurende de maand maart heeft Roos Pals in ons Reality Center experimenten gedaan in een virtuele vlindertuin, om te onderzoeken hoe je een dierentuin attractie zo kunt ontwerpen dat mensen optimaal kunnen herstellen. »

Visualisatie Windpark Delfzijl Noord
Visualisatie Windpark Delfzijl Noord

Millenergy Open Days, Delfzijl

Op 21 en 22 februari 2008 verzorgde het HPC/V 3D presentaties tijdens de Millenergy Open Dagen te Delfzijl, die in het kader stonden van het geplande windenergiepark Delfzijl Noord. »

Opening van de Bernouilliborg
Opening van de Bernouilliborg

Feestelijke opening van de Bernouilliborg

Op 7 februari 2008 was de feestelijke opening van de Bernoulliborg op het Zernikecomplex te Groningen. Het HPC/V was van de partij met de Mobiele 3D opstelling, waarop bezoekers een 3D presentatie van het Centrum voor Levenswetenschappen konden bekijken. »
Mobiele 3D opstelling
Mobiele 3D opstelling

Upgrade mobiele 3D opstelling

In januari 2008 is de mobiele 3D opstelling opgewaardeerd naar 2 nieuwe, 'high definition' projectoren en een nieuw breedbeeld scherm. Deze upgrade maakt de mobiele 3D opstelling nóg beter geschikt voor architectuur- en landschapsvisualisaties op lokatie, zonder dat er meer verticale ruimte nodig is. »
Laatst gewijzigd:25 januari 2017 15:27
printView this page in: English