Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology Research and Innovation Support Virtual Reality and Visualisation

Trappen-experiment in de Reality Cube

29 april 2004
Boven op de "zeedijk"bij het trappen-experiment. Aan welke zijde ligt de trap?
Boven op de "zeedijk"bij het trappen-experiment. Aan welke zijde ligt de trap?

In samenwerking met de afdeling Oogheelkunde van het Academisch Z iekenhuis Groningen voert het HPC&V (www.rug.nl/rc/hpcv) op dit moment het zgn. trappen-experiment uit. Proefpersonen worden in de Reality Cube (CAVE) in de Zernikeborg boven aan een “virtuele trap” geplaatst waarvan de treden kunnen worden gevariŃ‘erd, zoals de hoogte ervan en het patroon erop. Onderzocht wordt hoe visuele variaties van een trap de herkenning ervan beïnvloedt. Het gaat vooral om waarneming door slechtzienden, die mogelijk gebaat zijn bij gebruik van een bepaald patroon op de trap.

Om de variaties in patronen te testen wordt een proefpersoon als het ware bovenop een "zeedijk" geplaatst, waarover een pad loopt. Links of rechts van de proefpersoon bevindt zich een trap die naar beneden loopt. De andere zijde van de dijk is een vlak dat in dezelfde mate schuin loopt als de trap en waarop hetzelfde patroon is aangebracht. De foto toont bijvoorbeeld een situatie met de trap aan de rechterzijde. De proefpersoon krijgt meerdere van deze situaties te zien en moet telkens kiezen aan welke zijde hij/zij denkt dat de trap zich bevindt. Op deze manier wordt nagegaan welke invloed visuele variaties op de waarneming hebben.

Het voordeel van het gebruik van de CAVE is dat het eenvoudig is om variaties in de trappen aan te brengen, zonder dat hiervoor een "echte" trap getimmerd en geverfd hoeft te worden. Daarnaast kan met trappen gewerkt worden die zonder virtual reality (VR) moeilijk te realiseren zouden zijn. Zo is het VR-model van de trap enkele honderden meters lang.

Paul Melis

p.e.c.melis@rc.rug.nl

Laatst gewijzigd:26 juli 2023 13:09

Meer nieuws

 • 10 juni 2024

  Om een wolkenkrabber heen zwermen

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!