Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

XR-HUB 22 september: Linked Data in 3D en stressbestendig met VR

01 september 2022

De XR-HUB meeting op 22 september a.s. vindt in een hybride vorm plaats. Je kunt de presentaties live bijwonen in zaal 17 in de Smitsborg (Nettelbosje 1, Groningen) of online via calender/Meet. Als je je aanmeldt via realitycenter rug.nl, word je via de calender uitgenodigd en kun je aangeven of je fysiek of online aanwezig wilt zijn.

NB De taalvoering is Engels.

Programma

10.30 uur - 12.00 uur zaal 17, Smitsborg/ online:

  • Welkom en introductie
  • Nieuws van Team Visualisatie over XR-Lab en 3D-Theater
Graph2VR
  • Graph2VR: Explore Linked Data in 3D - Alexander Kellmann (Genomics Coordination Center, UMCG/RUG)
    Linked Data is een best practice-methode voor het delen en hergebruiken van data, met name complexe kennisgrafieken. Visuele verwerking van informatie en structuren in grote grafieken is voor mensen vanzelfsprekend waardoor de ontwikkeling van tools voor het visualiseren van Linked Data de laatste jaren een onderzoeksgebied is geworden.
    Virtual Reality biedt veel meer ruimte en mogelijkheden om geforceerde grafieken uit te breiden dan een 2D-computerscherm. Na het beoordelen van bestaande oplossingen hebben we een prototype gemaakt, Graph2VR waarmee op basis van de querytaal SPARQL interactief kan worden gewerkt met grafieken in Virtual Reality.
BBB
  • Building Bounce Back: Mathijs Nijland en Bart Lestestuiver (Psychiatrie, Universitair Medisch Centrum Groningen)
    Stressbestendigheid is in veel situaties belangrijk. Bijvoorbeeld om te zorgen voor duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals, of om de uitkomst van psychiatrische aandoeningen te verbeteren. Bijvoorbeeld door de kwetsbaarheid voor dagelijkse stressoren te verminderen die anders een terugval zouden kunnen veroorzaken.
    Bounce Back (BB) is een VR-interventie voor stressbestendigheid die bestaatuit een stress-inducerend VR-scenario. Hierin leren gebruikers stressmanagement-technieken toe te passen en hun stressrespons te beheersen. De stressrespons en impact van het scenario wordt gemeten door middel van vragenlijsten, HRV- en huidgeleidingsmonitoring en cortisoltests.

13.00 uur - 14.00 uur Smitsborg

  • Extra demo's in het XR-Lab en het 3D-theater

XR-HUB

De XR-HUB organiseert tweemaandelijks een bijeenkomst voor docenten en onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen om kennis en ervaringen te delen over de ontwikkeling en het gebruik van toepassingen van Extended Reality (XR), augmented reality (AR), mixed reality (MR), virtual reality (VR) en 3D).

Laatst gewijzigd:02 september 2022 15:29
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...