Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

XR HUB 14 maart: ruimtelijk ontwerpen in 3D en de virtuele rechter

01 maart 2024

Tijdens de XR-Hub meeting op donderdag 14 maart a.s. komen twee nieuwe praktijkvoorbeelden aan bod van de toepassing van XR in onderwijs en onderzoek.

Een toolset die Geografische Informatie Systemen (GIS) en Virtual Reality integreert, helpt om de relatie tussen objectieve ruimtelijke metingen en subjectieve percepties in samenhang te zien.
In de nieuwe verie van PleitVRij kunnen studenten niet alleen de rol van pleiter oefenen, maar is nu ook het perspectief van de rechter toegevoegd.

Locatie en tijd

  • De XR-Hub vindt plaats in de Smitsborg, Netelbosje 1, Groningen.
    Na de plenaire sessie volgen er demo's van de besproken projecten in het XR-lab. De plenaire sessie kan ook via een stream worden gevolgd (link volgt).
  • De bijeenkomst begint om 10.30 en duurt tot 12.00 uur.

Aanmelden

Aanmelden kan via een mail naar realitycenter rug.nl.

De voertaal is Engels

Programma

  • Welkom en introductie
  • Verbeelding en analyse van ruimtelijk ontwerp met behulp van VR | Gerd Weitkamp, Associate Professor, Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen
    Om complexe stedelijke problemen te adresseren is het van belang om in het ruimtelijk ontwerpproces verschillende soorten informatie te integreren om tot goede ontwerpbeslissingen te komen.
    Het is hierbij een uitdaging om de relatie tussen objectieve ruimtelijke metingen en subjectieve percepties in samenhang te zien. Een toolset die Geografische Informatie Systemen (GIS) en Virtual Reality (VR) integreert, helpt hierbij. Deze toolset gebruikt dezelfde ruimtelijke dataset van gebouwen om deze zowel kwantitatief te analyseren, alsook virtueel ruimtelijke te ervaren. In de virtuele omgeving krijgt de gebruiker op deze manier feedback op ontwerpkeuzes.
VR en GIS
Direct in 3D ontwerpen met Mercator City 2
  • PleitVRij next level: nu ook het perspectief van de rechter in virtuele rechtszaal | Lisa Hoekman en Monique Noordhof, Faculteit Rechten, Gert-Jan Verheij, Centrum voor Informatie Technologie
    De VR-applicatie PleitVRij is vanaf 2019 in gebruik door rechtenstudenten van de Universiteit Utrecht, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Met behulp van een virtual reality-bril oefenen studenten het pleiten in een authentieke omgeving van een 'echte' rechtszaal inclusief aanwezig publiek.
    In de nieuwe versie is het mogelijk dat ook de rechter de VR-bril opzet om de pleiter (een advocaat of officier van justitie) te zien staan achter het katheder en haar/zijn pleidooi aan te horen en vragen te stellen. Medestudenten kunnen op afstand meekijken en via een app de pleitvaardigheden op basis van een rubric beoordelen. Na afloop kan de student die de rol van rechter speelde de feedback en opname downloaden. In april en mei gebruiken alle derdejaars rechtenstudenten in Groningen PleitVRij.

PleitVRij
Perspectief van de rechter in PleitVRij 2

XR HUB

De XR-Hub organiseert tweemaandelijks een bijeenkomst voor docenten en onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen om kennis en ervaringen te delen over de ontwikkeling en het gebruik van toepassingen van Extended Reality: augmented reality (AR), mixed reality (MR), virtual reality (VR) en 3D.

Laatst gewijzigd:01 maart 2024 16:24
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...