Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Centrum voor Informatie Technologie Nieuws

Op weg naar meer data-autonomie

15 maart 2023
Opening bijeenkomst data-autonomie
Opening bijeenkomst data-autonomie

Woensdag 8 maart jl. werd de weg naar meer data-autonomie in het hoger onderwijs vervolgd met een bijeenkomst in het Van Swinderenhuys.

Er is een groeiende bezorgdheid over de afhankelijkheid van het hoger onderwijs van Big Tech-bedrijven. Daarom heeft het CIT vorig jaar de discussie opgestart over de mogelijkheden waarmee de RUG in de toekomst meer autonomie over haar data kan krijgen.

Aandacht voor meer data-autonomie

Tijdens de bijeenkomst op woensdag 8 maart verzorgde CIT-directeur Ronald Stolk de opening met een toelichting op het belang van data-autonomie voor de universitaire gemeenschap en waarom een ​​reis naar data-autonomie nodig is. Als ambassadeur van het project beschreef Oskar Gstrein (programmadirecteur BSc Data Science and Society, Campus Fryslân) vervolgens de situatie van de veranderende context van data-autonomie gezien in het licht van internationaal recht, politieke agenda's, belangenconflicten en de rol van Big Tech.

Presentaties en discussies

De bijeenkomst bestond verder uit presentaties over het onderwerp van de Belgische mediakunstenaar Dries Depoorter en Bart Jacobs van de Radbouduniversiteit Nijmegen. Daarna werden de aanwezigen verdeeld in zeven groepen die verschillende rollen binnen de universiteit vertegwoordigen:

  • Big data-specialisten;
  • ICT- en security-specialisten;
  • Beleidsmakers, recht- en privacy-specialisten;
  • Onderzoekers;
  • Studenten;
  • Docenten;
  • Ondersteunend personeel.

In iedere groep werd vanuit het eigen perspectief van gedachten gewisseld over de betekenis van data-autonomie. De presentaties van de uitkomsten van die discussies lieten zien dat er op verschillende vlakken duidelijk een behoefte is aan meer data-autonomie.

Roadmap naar data-autonomie

De Rijksuniversiteit Groningen wil werken aan een strategie om meer data-autonoom te worden. Op 22 juni a.s. wordt de weg naar data-autonomie vervolgd met de lancering van een initiatief dat uit drie fasen bestaat: het opstellen van een roadmap, het initiëren van een pilotproject en uiteindelijk het uitvoeren van de gehele roadmap.
Voor de eerste fase wordt een project opgestart om een roadmap op te stellen naar data-autonomie voor de RUG in een gestructureerde, brede, en een levensvatbare manier. Deze roadmap zal worden ontwikkeld in samenwerking met alle stakeholders binnen de RUG, maar ook in samenwerking met externe partners, zowel nationaal als internationaal.

Laatst gewijzigd:28 maart 2023 10:33
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...