Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Energieke Energy Challenge Finale

Scholieren bedenken slimme energiebesparingen voor hun school
11 juli 2018

Leerlingen van scholen uit basis- en voortgezet onderwijs zijn sinds januari bezig geweest met het bedenken en uitvoeren van energiebesparingen op school. Vrijdag 29 juni ontmoetten teams van 28 scholen elkaar tijdens de Energy Challenge Finale Noord Nederland op het Suikerunie terrein in Groningen.

Scholenteam in hun marktkraam | Foto Science LinX
Scholenteam in hun marktkraam | Foto Science LinX

Vroeg in de ochtend liep het terrein van cultureel podium EM2/the Barn vol met leerlingen. Zij hadden de afgelopen maanden campagnes bedacht en uitgevoerd om het energieverbruik van hun school te verminderen, zodat ze volgend schooljaar les krijgen in duurzamere schoolgebouwen. Nu was het tijd voor de laatste fase van hun campagne van start: een presentatie van alles wat ze gedaan hadden. Scholieren vertelden in hun eigen ‘marktkraam’ enthousiast over hun energie campagnes.

Besparingen

Een smoothe in elkaar fietsen op de Science LinX blenderbike | Foto Science LinX
Een smoothe in elkaar fietsen op de Science LinX blenderbike | Foto Science LinX

Veel groepen hadden een presentatie voorbereid met zelfgemaakte posters en video’s. Sommigen hadden zonnepanelen in elkaar geknutseld om zelf zoveel mogelijk groene energie op te wekken. Sophie, Sophie, Brendon en Nynke uit groep 8 van de Nynke van Hichtum school in Dokkum wisten op hun school de afgelopen xx maanden in totaal zo’n 400 euro aan energiekosten te besparen! Dit deden ze door eerst het energiegebruik in kaart te brengen, om vervolgens slimmer om te gaan met energieverbruik. Daarnaast wilden ze ook windenergie te benutten. Om de mogelijkheden te onderzoeken waren ze op excursie naar een windpark geweest. Ook de Brederoschool uit Groningen had een mooi plan van aanpak met volop ideeën om groene energie te gebruiken zoals zonnepanelen en slim omgaan met ventilatiesystemen.

Blenderbikes

Tijdens de Energy Challenge konden teams ‘sterren’ scoren door verschillende soorten activiteiten te ondernemen of te organiseren. Tijdens de finale konden ze ook scoren door deel te nemen aan 88 extra activiteiten rondom de marktkramen, de Crazy88. Deelname moesten ze vastleggen via foto’s of video’s en de meest actieve groep won een kleine extra prijs.

Deelnemers konden ook terecht in de Jouw Energie van Morgen Truck. | Foto Mariska Pronk
Deelnemers konden ook terecht in de Jouw Energie van Morgen Truck. | Foto Mariska Pronk

Verder konden de deelnemers hun energie kwijt op de Blenderbikes van Science LinX. Dit zijn fietsen waar blenders aan de fietstrappers zijn gekoppeld, zodat je zelf een smoothie kunt maken. Hoe sneller je fietst, hoe beter jouw smoothie. In de hete zon werd zeker gebattled voor de lekkere frisse smoothies. Ook de Jouw Energie van Morgen Truck van de RUG was aanwezig.

Prijzen

De dag werd afgesloten met de prijsuitreiking. De eerste prijs in het primaire onderwijs - een uitstapje naar het Omniversum - ging naar CBS De Windroos uit xx. De eerste prijs in de categorie voortgezet onderwijs werd bemachtigd door het Lauwers College. Dit team mag naar wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam.

Energy Challenges is een stichting die energiebesparing en verduurzaming in het Nederlands onderwijs stimuleert door jongeren uit te dagen meer te weten te komen over energie.

Tekst: Mónica Espinoza Cangahuala

Lauwers College, winnaars VO | Foto Mariska Pronk
Lauwers College, winnaars VO | Foto Mariska Pronk
Laatst gewijzigd:26 juli 2018 09:18
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...