Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Ingenieursfeest in Groningen

22 maart 2018

Op 21 maart was het feest bij het Groningen Engineering Center (GEC). Het was namelijk de Dag van de Ingenieur, een jaarlijks evenement van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). De editie van 2018 vond plaats in het Energy Academy Building in Groningen met het GEC als gastheer.

Tijdens dit evenement waren er tal van lezingen en deelde het KIVI prijzen uit aan ingenieurs. De aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix en Prinses Mabel vormden de kers op de taart. In het Energy Academy Building - het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland - werd op verschillende manieren het thema energietransitie als een van de uitdagingen voor ingenieurs van nu en en de toekomst werd gepresenteerd.

Schakelen met het Smart Grid spel
Smart Grids | Foto Science LinX

Energy battles

Science LinX was aanwezig met de reizende expositie RE:charge, over persoonlijk energie gedrag. Bezoekers konden zelf aan de slag met de uitdaging van de overstap naar duurzame energie met oa Smart Grids, het Energy Dashboard en Blenderbike battles.
Die 'Smart Grids' zijn slimme energienetwerken waar vraag en aanbod van energie 24/7 op elkaar worden afgestemd. Bij het Energy Dashboard konden bezoekers de werking van slimme energiemeters ervaren en realtime energie consumptie van bijvoorbeeld een haarföhn versus een schemerlamp vergelijken. Slimme meters vertellen wetenschappers meer over ons energiegedrag. Dit soort informatie kunnen ze dan gebruiken om systemen te ontwikkelen die voor de meest effectieve en duurzame energiedistributie zorgen. Bezoekers konden hun eigen energie transformeren tot een heerlijke frisse bananen smoothie op de 'blender-bikes' en ook nog een persoonlijk energie label scoren.

GEN.ERATE
Bouwen aan GEN.ERATE | Foto Science LinX

Academic Society Award

Dit jaar werd de Academic Society Award uitgereikt aan Prof. dr. ir. Kitty Nijmeijer, hoogleraar Membraantechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Deze prijs wordt sinds 2015 uitgereikt en is bestemd voor hoogleraren die zich onderscheiden door uitmuntend onderzoek en hun vermogen om op aansprekende wijze de verbinding tussen wetenschap en maatschappij te leggen. In haar aanvaardingstoespraak vergeleek Nijmeijer haar werk met het spelen met Lego-steentjes. Net als Lego moeten moleculen in elkaar passen om membranen te vormen met bepaalde porie-grootte om stoffen slim te kunnen filteren.

Dit trof, want tijdens deze dag waren ook de GEN.ERATE building blocks beschikbaar waarmee je, net als met Legosteentjes, ingenieuze bouwwerken kunt maken. Het bouwwerk kan heel gestructureerd worden opgezet, of juist heel organisch of zelfs chaotisch. GEN.ERATE laat zien dat de uiteindelijke vorm niet altijd meteen duidelijk is. Dit is vaak het geval bij nieuwe uitvindingen. Daarom is puzzelen zo’n belangrijke vaardigheid van ingenieurs. Met GEN.ERATE konden bezoekers gezellig meebouwen en hun eigen creatieve engineers skills testen.

New Scientist special 'Engineering in Groningen'
New Scientist special 'Engineering in Groningen'

Puzzelen

Er was natuurlijk veel ruimte voor de ingenieurs en technici van de Faculty of Science and Engineering om hun werk te presenteren. Van autonome coöperatieve robots die ingezet kunnen worden om transport en productie efficiënter te maken tot de Ocean Grazer die de kracht uit golven en wind omzet in energie. Techniek is onmisbaar in alle bèta-opleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook SRON (Netherlands Institute for Space Research) en het Kapteyn Astronomical Institute lieten het belang van techniek in hun werk zien. Het HIFI instrument op de ESA (European Space Agency) Herschel satelliet is het meest complexe instrument dat ooit door Nederlandse instituten en universiteiten is ontworpen.

Zoveel techniek, daar zou je nog eens rustig van willen nagenieten. Daarom kregen alle gasten van Dag van de Ingenieur de New Scientist special 'Engineering in Groningen' mee naar huis. En alle New Scientist abonnees zullen deze special als bijlage krijgen bij het aprilnummer. De special is ook online te lezen via ISSUU.

Prins Friso Ingenieursprijs winnaar
Prins Friso Ingenieursprijs 2018 winnaar Dr. eng. Nima Tolou, geflankeerd door Micaela dos Ramos, directeur KIVI, prinses Beatrix, prinses Mabel en RUG-rector Elmer Sterken. | Foto RUG

De slimste ingenieurs

De absolute winnaar van de Dag van de Ingenieur was micromechanicus Nima Tolou. Hij kreeg de Prins Friso Ingenieursprijs 2018 voor het ontwikkelen van een horloge met een compleet nieuw tijdmechanisme dat ook ingezet kan worden in microwatt apparaten die hun energie uit de omgeving halen. Jan Klok ontving de Publieksprijs voor het verbeteren van ontzwavelingstechnologie, wat ten goede komt aan ons drinkwater. Sander den Blanken was de runner-up met zijn focus op de maatschappelijke betrokkenheid van ingenieurs, terwijl Korné Walhout de Aanstormend Talent Prijs ontving voor zijn gedrevenheid, ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid. Hij heeft aan innovatieve projecten gewerkt zoals het crisismanagement en het herstel van waterkeringen op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius na orkaan Irma.

Organisatie
De Dag van de Ingenieur is een initiatief van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Deze dag is bedoeld om de meerwaarde van ingenieurs voor de maatschappij zichtbaar te maken en om te laten zien dat een ingenieursstudie een gevarieerd en aantrekkelijk carrièreperspectief biedt.

Tekst: Mónica Espinoza Cangahuala

Laatst gewijzigd:17 april 2018 17:22

Meer nieuws

 • 10 juni 2024

  Om een wolkenkrabber heen zwermen

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!