Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Jan Kommandeurprijs 2018

30 maart 2018
Sacha en Wytze met hun zelgemaakte 'schimmeltegel'
Jan Kommandeurprijs winnaars Sacha en Wytze met hun zelgemaakte 'schimmeltegel'

De Jan Kommandeurprijs 2018 is gewonnen door Sacha Brons en Wytze Walstra. In het werkstuk ‘Growing Pavements’ beschrijven ze hoe je stoeptegels kunt maken van schimmel. De leerlingen wonnen €200,- met hun werkstuk en mogen het presenteren op de International Conference for Young Scientists in Belgrado.

Stoeptegels van schimmel
Sacha Brons en Wytze Walstra, Atheneum College Hageveld
Het bestraten van onze wegen en achtertuinen is niet zo onschuldig als het lijkt. Verstening verhoogt het risico op overstromingen, bedreigt de biodiversiteit en verhoogt de stedelijke temperaturen. Hoog tijd voor een duurzame tegel. Een tegel die recyclebaar, waterdoorlatend en duurzaam te produceren is. Sacha en Wytze onderzochten of een tegel gemaakt van schimmeldraden hier geschikt voor is. Ze onderzochten welke schimmel het meest geschikt is om tegels van te maken en op welk substraat je deze schimmel het beste kunt laten groeien. Ook vergeleken ze de eigenschappen van hun schimmeltegels met de eigenschappen van gewone stoeptegels. En hoewel de houdbaarheid en waterdoorlaatbaarheid van de schimmeltegels nu nog niet voldoende bleken, vertrouwen Sacha en Wytze er op dat de tegels in de toekomst kunnen worden geoptimaliseerd.

Inside the calculator
Jesse Maarleveld, Willem Lodewijkgymnasium Groningen
De tweede prijs ging naar Jesse Maarleveld. Hij onderzoekt in zijn PWS hoe een rekenmachine tot zijn antwoord komt en programmeert een volledige rekenmachine gebaseerd op slechts enkele basale operaties.

Het effect van zwarte gaten
Luçiano Aenmeij en Bas van der Boom, Amadeus lyceum Vleuten

De derde prijs ging naar Luçiano en Bas. Zij hadden voor hun profielwerkstuk een ambitieuze missie: grip krijgen op de complexiteit van het universum. In het bijzonder wilden zij weten wat het effect is van zwarte gaten en hoe deze mysterieuze objecten hun omgeving beïnvloeden. Om deze vragen te beantwoorden deden ze een uitgebreid literatuuronderzoek. Vervolgens maakten ze een computermodel waarin ze de bewegingen van hemellichamen rondom een zwart gat simuleerden.

Publieksprijs
Lourens Touwen en Karim Guettache, Stedelijk Gymnasium Leiden

De publieksprijs ging naar Lourens Touwen en Karim Guettache. Lourens en Karim onderzochten of ze vóór de première van een film al kunnen voorspellen of een film een kaskraker wordt. Ze gebruikten daarvoor internetdata: hoeveel is er over een film getweet, hoe vaak is de film geliket op Facebook en wat vinden YouTube-kijkers van de trailer? Uiteindelijk verzamelen en analyseren ze de data van duizenden films. Dit blijkt helaas nog niet genoeg te zijn en ondanks hun dappere pogingen lukt het Lourens en Karim nog niet om het succes van een film te voorspellen.

Lees hier meer over eerdere winnaars.

Laatst gewijzigd:06 april 2018 14:17

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...