Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Zpannende proefjes en wedstrijden tijdens Zpannend Zernike

17 oktober 2017

Op 14 en 15 oktober was het weer zover: tijd voor Zpannend Zernike. Liefhebbers van wetenschap konden zondag 15 oktober op verschillende plekken op het Zernike Campus van alles leren over wetenschap en natuurlijk zelf lekker experimenteren.

Science LinX verzorgde het programma in de Bernoulliborg. Hier konden kinderen zelf gel en shampoo maken, of het mobiele planetarium bezoeken. In de permanente tentoonstelling in de hal konden bezoekers ook zelf aan de slag. Het MindBall spel (wie het best kan ontspannen stuurt een balletje in het doel van de tegenstander) was zeker een favoriete hoewel het ook tot frustraties kon lijden.

Loes en Maura spelen Mindball | Foto Science LinX
Loes en Maura spelen Mindball | Foto Science LinX

Relaxt

Dat ontdekte Loes (13, De Vrije School): ‘Ik herhaalde een liedje over en over in mijn hoofd maar het hielp niet.’ Loes speelde tegen vriendinnetje Maura (13, Willem Lodewijk Gymnasium) en haar strategie was toch iets anders: ‘Ik probeerde echt aan niets te denken en heel relaxt te blijven.’ Dit werkte dus wel. Net als voor veel bezoekers was dit niet hun eerste keer bij Zpannend Zernike. ‘Ik kom elk jaar en speel MindBall. Het resultaat is wel afwisselend wat interessant is’, zegt Loes. ‘Soms win ik, soms niet.’, voegt ze nog gefrustreerd toe.

Natuurlijk kon je in hét Science Center van de Faculteit Science and Engineering niet heen om Nobelprijswinnaar Ben Feringa. Hij won vorig jaar de Nobelprijs voor de scheikunde, onder meer door een autootje te bouwen dat 20.000 keer kleiner is dan een haar! Dit is hem gelukt door slim te bouwen met moleculen. Deze autootjes kunnen in de toekomst gebruikt worden om medicijnen door het lichaam te vervoeren.

Nano-auto-kampioen Pascal | Foto Science LinX
Nano-auto-kampioen Pascal | Foto Science LinX

Racen

Kinderen konden de proefjes van Feringa nabootsen door zelf de moleculen paracetamol en aspirine te bouwen. Daarna moesten ze tegen elkaar racen op een kaart van het lichaam, om de moleculen in een autootje naar een specifieke plek te vervoeren. Een van de winnaars van de dag was Pascal Kuipers (12). ‘Ik vond het een heel leuke spel. Het is heel leuk om moleculen te bouwen en te zien dat het gebruikt kan worden in technologie’, vertelde Pascal. Hij is ook één van de jonge bewonderaars van Feringa, ‘Ik vind het heel slim van hem om vanuit deeltjes een auto te bouwen dat medicijnen kan vervoeren’.

De Jouw Energie van Morgen truck kon ook niet ontbreken. Hier mochten kinderen een lampje bouwen dat geen baterijen nodig heeft omdat het zijn energie krijgt uit een piëzo kristal. De draden konden de kinderen zelf solderen op een plaatje dat het lampje liet branden als het ingedrukt werd. Elena (6) en haar zusje Lilian (4) vonden het geweldig. ‘Het was heel leuk en ik ben heel blij met mijn lampje’, zei een enthousiaste Elena.

Zpannend Zernike is de Groningse bijdrage aan het Weekend van de Wetenschap. Het weekend trok op zaterdag zo’n 2300 bezoekers op diverse locaties in de binnenstad. Op zondag verwelkomde Science LinX ruim 1300 gasten in de Bernoulliborg en 300 in de Jouw Energie van Morgen truck. Op de overige locaties op de Zernike Campus zijn bijna vijfduizend bezoekers geteld.

Laatst gewijzigd:05 december 2017 14:29

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...