Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

ERC miljoenen voor onderzoek naar ontstaan van leven

29 maart 2017

Hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto ontving een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro van de European Research Council. Otto onderzoekt de mogelijkheden om nieuw leven te maken in het laboratorium.

Sijbren Otto
Sijbren Otto

Otto onderzoekt chemische evolutie. Hij ontdekte een systeem waarin stapels moleculen hun eigen productie stimuleren, waarna de stapels groeien en zich 'voortplanten' door te breken. Door de bouwstenen (het 'voedsel') te variëren zag Otto zelfs iets wat op soortvorming lijkt.

Lees hier meer over zijn onderzoek:

Leven maken in het lab

Netwerk van chemici wil leven maken

De oorsprong van chemische soorten

Twee ERC Advanced Grants voor RUG-onderzoekers

Laatst gewijzigd:04 april 2017 15:35
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...