Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

ERC miljoenen voor onderzoek naar ontstaan van leven

29 maart 2017

Hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto ontving een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro van de European Research Council. Otto onderzoekt de mogelijkheden om nieuw leven te maken in het laboratorium.

Sijbren Otto
Sijbren Otto

Otto onderzoekt chemische evolutie. Hij ontdekte een systeem waarin stapels moleculen hun eigen productie stimuleren, waarna de stapels groeien en zich 'voortplanten' door te breken. Door de bouwstenen (het 'voedsel') te variëren zag Otto zelfs iets wat op soortvorming lijkt.

Lees hier meer over zijn onderzoek:

Leven maken in het lab

Netwerk van chemici wil leven maken

De oorsprong van chemische soorten

Twee ERC Advanced Grants voor RUG-onderzoekers

Laatst gewijzigd:04 april 2017 15:35

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...